Používanie mobilov nezvyšuje riziko rakoviny, tvrdí nová štúdia

Používanie mobilného telefónu nijako nezvyšuje riziko ochorenia rakovinou. S týmto povzbudivým záverom prišli dánski vedci.

21.10.2011 14:23
telefonovanie - úsmev - energia - žiarenie -... Foto:
Debata o škodlivosti mobilov beží najmenej dve desiatky rokov od chvíle, keď sa prenosné telefóny začali vo väčšej miere používať.
debata

V piatok zverejnili výsledky rozsiahleho výskumu, do ktorého sa zapojilo 350.000 ľudí. Aj predchádzajúce štúdie väčšinou ukazovali, že súvislosť medzi používaním mobilu a vznikom mozgových nádorov zrejme neexistuje.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však tento rok varovala, že o neškodnosti elektromagnetického žiarenia z mobilných prístrojov ešte neexistuje dosť dôkazov. Mobily preto spolu s kávou, chloroformom alebo olovom stále figurujú na zozname potenciálnych karcinogénov, ktorý WHO zostavuje.

Skupina bádateľov z dánskeho Inštitútu pre epidemiológiu rakoviny v Kodani pracovala s úctyhodným vzorkou populácie: zhromaždila údaje o 350.000 ľudí starších ako 30 rokov, ktorí mali uzatvorenú zmluvu na mobilné služby s niektorou z telekomunikačných spoločností. Ich zdravotný stav, najmä s ohľadom na výskyt rakovinových nádorov, sa potom porovnával so zdravotným stavom ľudí, ktorí mobil nemajú. Vedci sa zamerali na obdobie medzi rokmi 1990 a 2007.

Vedci medzi 358 403 vlastníkmi mobilných telefónov objavili 356 prípadov ľudí, ktorí trpeli vnútrolebečným nádorom, a ďalších 846 osôb, ktoré ochoreli rakovinou nervového systému.

Podiel pacientov s týmto typom rakoviny bol pritom rovnaký u oboch skupín – u tých, ktorí mobil vlastnili, aj u tých, ktorí ho nepoužívajú. Riziko rakoviny sa nezvýšilo ani u ľudí, ktorí s mobilom žijú už dlhšiu dobu, 13 a viac rokov.

Debata o škodlivosti mobilov beží najmenej dve desiatky rokov od chvíle, keď sa prenosné telefóny začali vo väčšej miere používať. Dánsky výskum je ale jedným z najsilnejších argumentov, ktoré podporujú tézu o nezávadnosti telefónov.

„Tieto výsledky sú zatiaľ najzávažnejším dôkazom, že mobily zrejme riziko nádorov mozgu a centrálneho nervového systému nezvyšujú,“ uviedla Hazel Nunnová, vedúca úseku zdravotných informácií v britskej súkromnej organizácii pre výskum rakoviny Cancer Research.

Na druhú stranu oslovení odborníci priznávajú, že istotu o tom, že mobily zdraviu neškodia, zatiaľ nemajú. Dôsledky vplyvu elektromagnetického žiarenia sa môžu prejaviť až po dlhšej dobe a dostatočné informácie o zdravotnom stave ľudí, ktorí mobil používajú desiatky rokov, nie sú k dispozícii.

Počet užívateľov mobilných telefónov na celom svete stále rastie, v súčasnosti ľudia užívajú celkovo päť miliárd telefónnych prístrojov.

debata chyba