Za bolesť môžeme vďačiť aj životnému štýlu

Často si to neuvedomujeme, no príčinou bolesti môžu byť aj naše každodenné rozhodnutia a životný štýl. Najmä ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo nesprávne držanie tela, často trpia chronickými bolesťami krčnej chrbtice, krížov, stuhnutím až kŕčmi svalstva chrbta.

30.10.2011 07:00
bolesť, krk, chrbtica Foto:
Ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo nesprávne držanie tela, často trpia chronickými bolesťami krčnej chrbtice.
debata

Peňaženka v zadnom vrecku nohavíc
Nosenie peňaženky v zadnom vrecku môže spôsobiť bolesť chrbtice i zadku a môže vyvolať aj bolesť vystreľujúcu do dolnej končatiny. Peňaženka totiž tlačí a dráždi priamo sedací nerv, a to často deň čo deň. Hrubá peňaženka plná rôznych kariet a účteniek môže dokonca spôsobiť vychýlenie chrbtice a napätie svalov. Preto si ju treba pred sadnutím vybrať z vrecka, a to najmä pri jazde autom.

Šľapky, žabky, flip-flopy
Ľahká letná obuv je možno v móde, no väčšinou neposkytuje oporu pre klenbu chodidla, čo môže viesť k bolestiam chodidiel, členkov i kolien. Rozhodne sa oplatí investovať do kvalitnej obuvi, ktorá má vytvarovanú klenbu – dnes už nie je problém zohnať aj kvalitnú plážovú obuv. Pokiaľ vás čaká dlhšia prechádzka, radšej zvoľte ľahké tenisky.

Mobilné telefóny
Pozor, pretože pri častom „ťukaní" do mobilu hrozí už v mladom veku artróza. Telefóny dnes ponúkajú množstvo funkcií, hry, možnosť surfovať po internete či písať e-maily, to však kladie veľkú záťaž na palce a ich kĺb, ktorý sa pri „ťukaní" do drobných tlačidiel opotrebúva. Odborníci čoraz častejšie pozorujú artrózu kĺbu palca u ľudí mladších ako 30 rokov.

Šoférovanie
Mnohí šoféri majú sedadlo nastavené v nesprávnom uhle, čo spôsobuje bolesti krku a chrbtice. Ak je sklopené, človek sa musí hrbiť smerom dopredu, aby videl a dosiahol na volant, a tak si nemôže hlavu oprieť o opierku. Riešením je nastavenie sedadla do vzpriamenej pozície, aby mala hlava a spodná časť chrbta oporu. Volant by mal byť ľahko dosiahnuteľný tak, aby mohli byť paže mierne pokrčené a uvoľnené.

Syr
Zlou správou pre všetkých milovníkov syra je, že môže vyvolať bolesti hlavy. Zrejúce syry totiž obsahujú látku tyramín, ktorá je známym vyvolávačom bolesti. Táto látka je aj v niektorých polotovaroch a nápojoch. Pokiaľ človek často trpí bolesťami hlavy, mal by si písať stravovací denník, aby prípadnú súvislosť odhalil.

Dvíhanie bábätka
Aj obyčajné dvíhanie bábätka môže byť zdrojom problémov, pokiaľ ho robíte niekoľkokrát každý deň. Vzniká tak opakované námahové zranenie, ktoré spôsobuje bolesť a opuch zápästí a palcov na rukách. Riešením je dvíhať dieťa tak, že mu ruky podložíte pod chrbát a zadok, aby sa námaha preniesla na väčšie svaly paží.

Účes
Vlasy pevne stiahnuté do chvosta či drdolu môžu vyvolať bolesť hlavy, najmä u ľudí, ktorí trpia migrénami. Rovnaké problémy môžu spôsobiť čelenky, klobúky či úzke čiapky.

Silné vône
Lekári nevedia prečo, no výrazné pachy sú častou vyvolávacou príčinou migrény. Nejde pritom len o nepríjemný zápach dymu či farby, ale aj príjemné vône parfumov a čerstvých kvetov.

debata chyba