Vďaka liekom žijú nakazení s AIDS dlhšie, umiera ich menej

S vírusom HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, žije na svete asi 34 miliónov ľudí, čo je viac ako kedykoľvek predtým.

24.11.2011 06:00
24-hiv-2x Foto:
Vírus HIV.
debata

Podľa zverejnenej výročnej správy Programu OSN pre boj proti vírusu HIV a chorobe AIDS (UNAIDS) je to však spôsobené tým, že vďaka lepšej dostupnosti liekov zomiera menej nakazených než v minulosti.

UNAIDS uvádza, že od roku 1995 sa podarilo v rozvojových krajinách zabrániť úmrtiu asi 2,5 milióna ľudí. V minulom roku pre získané zlyhanie imunity zomrelo približne 1,8 milióna osôb, čo predstavuje výrazný pokles oproti 2,2 milióna ľudí, ktorí na chorobu umierali ešte pred niekoľkými rokmi. Výkonný riaditeľ UNAIDS Michel Sidibe rok 2010 označil za rok zmeny. „Ešte nikdy sme nemali rok, ktorý by priniesol toľko výskumu a toľko výsledkov,“ povedal Sidibe, podľa ktorého sa aj napriek finančnej neistote darí stále viac krajinám šírenie epidémie zastaviť.

Predovšetkým sa podarilo zabezpečiť zdravotnú pomoc výrazne väčšiemu počtu ľudí nakazených HIV. Zo 14,2 milióna ľudí v rozvojových krajinách, ktorí majú nárok na liečbu, sa k 6,6 milióna z nich – teda 46 percentám – dostáva pomoc a lieky. V roku 2009 to bolo o desať percent menej. Kým sa zvyšuje počet pacientov, ktorí majú prístup k moderným liekom, znižuje sa počet novo infikovaných. Vlani ich bolo 2,7 milióna, čo je o 15 percent menej ako v roku 2001 a o 21 percent menej ako v roku 1997, keď bolo nových nákaz najviac.

debata chyba