Zdraviu penzistov pomôže dovolenka v kúpeľoch

Slovensko starne a podľa demografických predpovedí bude starých ľudí čoraz viac. Momentálne poberá starobný a predčasný starobný dôchodok takmer milión ľudí.

02.12.2011 06:00
24-sirka 3X Foto:
Kúpele to nie sú len blahodárne teplé pramene, ale aj rozličné procedúry pod vedením odborníkov a lekárska starostlivosť.
debata

Priemerná penzia sa pritom pohybuje na úrovni približne 365 eur, a tak sa zvyčajne spoločenský život mnohých obmedzí len na prechádzky po okolí. Väčšina psychológov však hovorí, že zmena prostredia má pozitívny vplyv na ich fyzické aj psychické zdravie. Spoznajú nových ľudí, prežijú iné aktivity a pobyt v kúpeľoch pozitívne vplýva na ich zdravie.

PIANO

Viac informácií nájdete aj v článku: Zľavy v kúpeľoch ponúkajú aj zdravotné poisťovne. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Navyše po absolvovaní kúpeľného pobytu mnohí zmenia svoj životný štýl aspoň v tom, že pravidelné prechádzky, ktoré sú v tomto veku potrebné, sa stanú súčasťou ich života. Podľa psychologičky Kataríny Lukáčovej kvalita, s akou človek seniorské obdobie prežije, závisí od jeho momentálneho zdravotného stavu, od množstva a hĺbky sociálnych kontaktov, ale aj ekonomických zdrojov. Podľa nej môže absolvovanie kúpeľných pobytov priniesť množstvo výhod. V prvom rade ide o odbornú medicínsko-ošetrovateľskú starostlivosť s množstvom uvoľňujúcich a povzbudzujúcich regeneračných procedúr.

Aj podľa klinického psychológa Martina Milera môže byť pobyt v kúpeľoch príjemnou zmenou v celoročnom stereotype. „Človek príde na iné myšlienky, zmení prostredie, stretne nových ľudí, venuje sa sám sebe a aj iní sa venujú jemu,“ konštatoval.

Na mimosezónne, momentálne aj vianočné pobyty a zároveň nižšie ceny lákajú penzistov mnohé kúpeľné domy. Navyše sú podľa odborníkov kúpeľné pobyty aj dobrým vianočným darčekom pre rodičov v penzijnom veku, ktorí by si ho inak nemohli dovoliť. Takéto pobyty sa začínajú už od 30 eur na deň, zvyčajne obsahujú cenu za ubytovanie, polpenziu, aspoň jednu procedúru denne a zvyčajne aj nejaký bonus navyše.

K nesporným výhodám takejto dovolenky patrí ponuka najmodernejších liečebných metód, zdravotný účinok liečivých vôd. Navyše sú v kúpeľoch pod dozorom lekárov, rehabilitácie či procedúry im ordinuje priamo lekár na základe vstupného lekárskeho vyšetrenia podľa aktuálneho zdravotného stavu. S pribúdajúcimi rokmi človeku pribúdajú aj zdravotné problémy a lekár tak dokáže zostaviť vhodný liečebný program. Ďalším pozitívom je pokojné a tiché prostredie, ale aj možnosť prechádzok v blízkej prírode.

Pobyty v zvýhodnených cenách ponúka aj Sorea. „Vo zvýhodnených produktoch budeme pokračovať aj v budúcom roku, najmä so zvýhodnenými bonusovými pobytmi od januára 2012, aby sme predišli prípadným zdĺhavým termínom a nespokojným klientom,“ hovorí obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea Beata Töröková.

Prečo ísť do kúpeľov

  • kombinujú liečebný účinok miestneho prírodného zdroja a modernej liečebnej a rehabilitačnej procedúry
  • pre kúpeľné mestá je typická ich špecifická architektúra v podobe kolonád, promenád, kúpeľných domov a v mnohých je čulý spoločenský život
  • sú pre každého, počas pobytu každý absolvuje liečebné procedúry po konzultácii s lekárom, navyše seniori si môžu vybrať aj kratšie pobyty v podobe dovolenky obohatenej o wellness a relax
  • v kúpeľoch je navyše vysoká úroveň starostlivosti, pretože tu pracuje vyškolený zdravotnícky personál, čo je zárukou kvality procedúr aj následnej starostlivosti
debata chyba