Aké pobyty ponúkajú slovenské kúpele- časť 2.

V slovenských kúpeľoch pomôžete liečbe pokožky, dýchacieho ústrojenstva, kĺbov aj pohlavného ústrojenstva. Viete, kam sa treba obrátiť?

04.12.2011 09:00
kúpele, liečenie, parný kúpeľ Foto:
Rímsky parný kúpeľ možno absolvovať v kúpeľoch Lúčky.
debata

Sanatórium Tatranská Kotlina

  • 059 54 Tatranská Kotlina, Vysoké Tatry, tel.: 052/478 2602, 052/446 7645–6, marketing@santk.sk

Zariadenie poskytuje okrem komplexnej lekárskej diagnostiky aj komplexné laboratórne vyšetrenia a súbor rehabilitačných procedúr. Pre klientov je k dispozícii aj relaxačný bazén, sauna, vírivka, telocvične, posilňovňa, biliard, požičovňa bicyklov a iné. Zaujímavosťou je speleoterapia – dýchacie cvičenie v Belianskej jaskyni.

„Pobyty u nás seniori môžu absolvovať počas celého roku. Výhodou nášho zariadenia je stála lekárska služba, takže v prípade akýchkoľvek ťažkostí môžu klienti využiť konzultáciu s našimi lekármi,“ povedala Zuzana Kukurová z marketingu kúpeľov. „Vďaka nízkej nadmorskej výške je zariadenie vhodné aj pre klientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami a vďaka tomu, že zariadenie je bezbariérové, je vhodné aj pre klientov ťažko zdravotne postihnutých,“ dodala. Pobyty je možné rezervovať si už od 2. januára 2012.

V cene každého programu pre seniorov od 55 rokov je zahrnuté ubytovanie v hotelovej izbe na príslušný počet nocí, polpenzia. "Naše zariadenie navyše ponúka bezbariérový prístup, pre ZŤP klientov možnosť ubytovania v bezbariérových izbách, možnosť výberu diétnej stravy, 1 x kávu alebo čaj denne zdarma (v čase od 16. do 19. h), účtujeme si príplatok za jednolôžkovú izbu 5,50 eura na noc v sezóne (2. 1. až 25. 3. 2012, 24. 6. až 17. 9. 2012).

V ponuke je pobyt Senior víkend za 70 eur, Senior mini za 117 eur, Senior komplet za 183 eur a Senior lux za 220 eur.

V programe Senior víkend je zahrnuté 3× ubytovanie v izbe hotelového štandardu, 3× polpenzia, príplatok za plnú penziu je 13,50 eura za pobyt. V programe mini je 5× ubytovanie a polpenzia, príplatok za plnú penziu je 22,50 eura za pobyt, v programe komplet je v cene 6× ubytovanie a polpenzia, za plnú penziu doplatíte 27 eur. V programe lux je zahrnuté 6× ubytovanie v 2-lôžkovom apartmáne, 6× polpenzia, 10 procedúr, vstupná lekárska konzultácia, príplatok za plnú penziu je 27 eur.

  • Indikácie: choroby z povolania, ochorenia dýchacích ciest, onkologické ochorenia

Kúpele Sliač

Kúpele Sliač sú známe už vyše 750 rokov. „Naše kúpele sú miestom s bohatou históriou i tradíciou s kvalitnými balneoterapeu­tickými službami,“ hovorí Henrieta Luptáková. „Profesionálne vybudovaný balneoterapeutický komplex slúži dospelým pacientom s tzv. civilizačnými chorobami, chorobami obehového ústrojenstva, ako sú napríklad vysoký krvný tlak, artérioskleróza, choroby periférnych tepien a žíl, stavy po reumatickom zápale srdcového svalu a chlopní, stavy po operáciách srdca a ciev,“ vraví.

Veľmi dobré výsledky tu dosahujú najmä pri liečbe ischemickej choroby srdca, anginy pectoris, pri chorobách tepien dolných končatín a pri liečbe pacientov po infarkte myokardu. „Okrem srdcovo-cievnych sa tu liečia aj ženské choroby a ľahšie formy chorôb pohybového ústrojenstva.“

Najcharakteris­tickejším prírodným úkazom pre kúpele sú travertíny, ktorých výskyt je spojený s výverom tunajších minerálnych vôd. Z minerálnych prameňov je terapeuticky najdôležitejším a najvýdatnejším Kúpeľný prameň. Zostávajúce štyri pramene sú menej výdatné a využívajú sa na bežné pitie. Vo svete existujú už len tri ďalšie miesta s podobným zložením liečivej minerálnej vody (Argentína, Austrália a Španielsko), aká je pri vode Kúpeľného prameňa.

Podľa Luptákovej ľuďom nad 50 rokov ponúkajú tzv. Seniorský pobyt, ktorý zahŕňa ubytovanie, polpenziu a liečebnú starostlivosť (vstupnú lekársku prehliadku, 2 procedúry denne). Cena takéhoto pobytu je od 28 eur na osobu a deň. Minimálna dĺžka pobytu je 6 prenocovaní, termín si môže dohodnúť klient priamo s rezervačným oddelením.

Brusno

Najväčšou pýchou kúpeľov je čistý vzduch, nerušené ticho, krásna okolitá príroda, v ktorej človek zabudne na každodenné starosti a naplno si užije chvíle pokoja a oddychu. „Ďalšie naj je, že služby sú komplexne poskytované v modernizovanom Liečebnom dome Poľana****, kde všetky prevádzky sú novo vybavené a sú pod jednou strechou,“ hovorí Miriam Tonhauserová, marketingovo-obchodná manažérka kúpeľov. „V našich kúpeľoch ponúkame denne bohatý kultúrny a spoločenský program, sú to napríklad tanečné večierky s rôznymi hudobnými žánrami, ako aj turistické vychádzky alebo zájazdy na predstavenia do opery a divadla.“

V ponuke majú aj pobyty pre seniorov. „Tieto sú celoročné. Balíček s ubytovaním v nadštandardných izbách s plnou penziou, konzultáciou s lekárom, liečebnými procedúrami a voľnými vstupmi ponúkame v cene 81 eur na osobu a noc,“ vraví Tonhauserová. V ponuke sú tri liečebné procedúry denne, konkrétne na základe zdravotného stavu po konzultácii s lekárom.

  • Indikácie: choroby obehového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, choroby z povolania

Kúpele Nimnica

Sú najmladšími kúpeľmi na Slovensku. Klimatické podmienky majú charakter podhorského podnebia s miernymi zimami a teplými letami. Masy vody v priehradnom jazere vytvárajú šetriacu, teplú a mierne vlhkú mikroklímu. Nachádzajú sa tu pramene alkalických kyseliek, ktorých teplota je 10 až 13°C, minerálna voda obsahuje sodík, draslík, horčík, železo, vápnik, chlór, jód a voľný oxid uhličitý.

Využíva sa na pitnú a inhalačnú liečbu, ako aj na vaňové uhličité kúpele. „Kúpele Nimnica sa nachádzajú v pokojnom prostredí pri Priehrade mládeže ľahko dostupné aj železničnou, prípadne autobusovou dopravou. Liečba je zameraná na ochorenia pohybového aparátu s kombináciou liečby vysokého krvného tlaku alebo napr. diabetes či dýchacieho ústrojenstva,“ hovorí obchodná námestníčka kúpeľov Katarína Jamborová. „Okrem vyššie uvedených sú to ochorenia tráviaceho ústrojenstva, onkologické ochorenia, ženské choroby, obehového ústrojenstva,“ dodala.

„Na december máme ešte ponuky pre seniorov tak ako počas celého roka, v cene 182 eur na osobu a pobyt. V tejto cene je zahrnuté ubytovanie 5 nocí, celodenná strava 5 dní – raňajky bufetové stoly obed a večera výber z troch jedál, vstupné lekárske vyšetrenie a tri procedúry na deň – celkom 15 procedúr za pobyt.“

Prírodné jódové kúpele Číž

Neveľké, ale jedinečné svojou prírodnou liečivou jódovo-brómovou vodou, patria viac ako 100 rokov medzi vzácne zdroje svojho druhu v Európe. Komplex liečebných domov sa nachádza v udržiavanom parku, ktorý sa priam núka na prechádzky a oddych. „Naše kúpele sú výnimočné hlavne svojou jódo-brómovou vodou, komplexnou liečbou sa obohatí organizmus približne 100– až 1 000-krát väčším množstvom jódu než potravou,“ vraví Eva Henczová.

„Jej minerálne zloženie je jedinečné v celej Európe. Počtom slnečných dní v roku sme prví medzi všetkými slovenskými kúpeľmi (až 2 145 hodín ročne), teda podnebie je vhodné aj na helioterapiu.“

Ponúkajú širokú škálu možností na športové a kultúrne vyžitie. Pri hlavnej budove je vybudovaný vonkajší bazénový komplex, k dispozícii je kúpeľná knižnica, galéria a výstava miestneho drevorezbára, wellness a saunový svet, telocvičňa, posilňovňa, minigolfové a tenisové ihrisko, bowling, golfový simulátor, hippoareál so svojimi službami. Organizujú sa rôzne spoločenské tanečné večery a vystúpenia, výstavy, zájazdy do blízkych hradov, múzeí, jaskýň a miest.

„Liečime choroby pohybového ústrojenstva, nervové choroby, ženské choroby, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, choroby z povolania. Prípadnou kontraindikáciou môže byť alergia na jód a tyreotoxikóza – zvýšená činnosť štítnej žľazy,“ dodala Henczová.

Ponúkajú aj pobyty pre penzistov. Okrem klasického katalógového pobytu Senior, ktorý je v ponuke celý rok, aj akciový 6-dňový liečebný pobyt Senior do 31. marca 2012 za 145 eur na osobu. Pobyt zahŕňa vstupnú lekársku prehliadku, 10 liečebných procedúr, 5 x plnú penziu (raňajky kontinentálne, obedy a večere – výber z 3 druhov jedál), ubytovanie v 2-lôžkovej izbe s vlastným sociálnym zariadením.

Turčianske Teplice

  • Hotel Aqua**, Hotel Veľká Fatra***, info na: rezervacie@therme.sk, alebo na telefónnych číslach: 043/4913 860, 861, 862, 863, 864, 865

Kúpele ponúkajú široké možnosti kultúrneho, športového a voľnočasového vyžitia. „Medicínska časť pobytu je potvrdená predpisom procedúr s odborným dohľadom lekára a zdravotníckeho personálu, kvalita poskytovaných služieb je deklarovaná certifikátmi kvality. Najväčším bohatstvom je liečivá minerálna termálna voda, ktorá blahodarne vplýva na široké spektrum ochorení,“ vraví Michaela Hrušková, obchodná a marketingová manažérka.

„Naše kúpele patria k obľúbeným miestam vyhľadávaným práve seniormi. Areál ponúka možnosti pre trojgeneračnú rodinu – seniori s deťmi a dokonca i s vnúčatami. Špeciálne pre penzistov máme v ponuke 6-dňový balík Zimný relax v cene už od 130 eur v hoteli Aqua a 205 eur v hoteli Veľká Fatra. Pobyt je možné objednať až do 30. apríla 2012,“ konštatuje.

Balíček zahŕňa špeciálne pripravený balík procedúr na základe odporučenia lekára. Podľa výberu klienta je možné absolvovať balík s 5 alebo 15 procedúrami na celý pobyt. Ako bonus dostanú hostia ešte 2× 2-hodinový vstup do areálu vodnej zábavy Spa&Aquapark.

„Vyhľadávajú nás predovšetkým hostia s ochoreniami pohybového aparátu, močových ciest a obličiek, ale i nervovými, gynekologickými a tráviacimi problémami. Kontraindikáciou môže byť vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne ochorenia,“ dodala Hrušková.

Kúpele Sklené Teplice

  • tel.: 045/677 1061

Kúpele sú vyhľadávané seniormi najmä z dôvodu významných liečivých účinkov a blahodarného pôsobenia na organizmus. „Situované sú navyše v krásnom údolí Štiavnických vrchov. Pýchou a zároveň raritou našich kúpeľov je neriedená a neupravená termálna voda s obsahom magnézia a vápnika vymieňaná v bazénoch každý deň, ktorá je vhodná aj pre alergikov,“ vymenúva výhody kúpeľov Ivana Marušková.

„Vhodné sú pre pacientov, ktorí vyhľadávajú pokoj, liečivú termálnu vodu, obdivujú históriu a nádhernú prírodu. Naše kúpele pôsobia pozitívne na choroby nervového, pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia, poúrazové stavy ako aj regeneráciu unaveného organizmu. Kontraindikáciou sú inkontinencia a poruchy srdcovo-cievneho aparátu,“ dodala.

Pre penzistov ponúkajú celoročne balíček tzv. Liečebný senior pobyt, ktorý zahŕňa 5 nocí (od nedele do piatka), plnú penziu, raňajky formou švédskych stolov, po vstupnej lekárskej konzultácii 3 procedúry na deň. Podmienkou pobytu je, že aspoň jeden z dvojice musí mať nad 60 rokov. Ceny: KD Lenka, Park a Relax – bez balkóna je cena 41 eur na noc, v Goetheho kúpeľnom dome a Relaxe 45 eur na noc a deň, za apartmány zaplatíte 51 eur na noc a deň.

Bojnice

  • tel.: 046/511 6362, 046/511 6363

Kúpele Bojnice sú pokojným miestom, ktoré ponúka ideálne podmienky na harmonický a úspešný kúpeľný pobyt. Poloha kúpeľov v tichom prostredí mimo mestského ruchu a príjemná atmosféra kúpeľných parkov vytvárajú optimálne prostredie pre liečenie a podstatnou mierou prispievajú k telesnej a duševnej relaxácii.

Hostia majú možnosť stráviť príjemné chvíle posedením v kaviarni, cukrárni, zimnej záhrade alebo na letnej terase priamo v areáli kúpeľov. V kúpeľoch liečia ochorenia pohybového ústrojenstva, ženské choroby, choroby obličiek a močových ciest, nervové choroby, choroby z povolania. Kontraindikáciou u nás je tehotenstvo, vysoký krvný tlak a inkontinencia.

Špeciálny pobytový balík pre seniorov síce neponúkajú, seniori však ich kúpele navštevujú a vyberajú si z pobytov, ktoré sú pre nich vhodné. Lekár predpíše klientovi procedúry na základe aktuálneho zdravotného stavu.

Týždenný pobyt Klasik zahŕňa ubytovanie, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára, možnú konzultáciu s lekárom. Dĺžka pobytu je 7 a viac dní. Parkovisko však nie je v cene pobytu, poplatok na týždeň sú štyri eurá, držitelia preukazu ŤZP sú však od poplatku oslobodení. Ceny sa pohybujú od 34 eur za noc a deň do 68 eur podľa typu ubytovania.

Týždenný pobyt Dynamik zahŕňa okrem ubytovania aj plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára, možnú konzultáciu s lekárom, parkovanie ani v tomto prípade nie je v cene. Ceny sa pohybujú od 43 do 81 eur na osobu a deň. Je tu však aj možnosť krátkodobých pobytov, ktoré obsahujú: ubytovanie, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára. Tieto ceny platia do 30. apríla 2012.

Súčasťou pobytu je aj vyšetrenie lekárom. Je to vstupná lekárska prehliadka, na základe ktorej lekár predpíše procedúry klientom na základe ich aktuálneho zdravotného stavu. Iné procedúry si je možné zakúpiť. Klienti s balíkom Dynamik, Vital plus majú neobmedzený vstup do Vodného sveta. Ľudia majú záujem o pobytové balíky na 6 a viac nocí s procedúrami aj víkendové pobyty. Hlásia sa však aj na ambulantnú liečbu. Tá zahŕňa vyšetrenie lekárom a tri procedúry denne v sume 26 eur, v tomto prípade však nie sú v kúpeľoch ubytovaní.

Kúpele Nový Smokovec

„Naše kúpele sú v nadmorskej výške 1 018 metrov, a aj preto sú na Slovensku jedinečné,“ vraví Zuzana Čížiková. „Pobyt seniorov možno spestriť jednoduchšími vychádzkami do okolia (na tento účel požičiavajú palice nordic walking). Zastávka tatranskej električky sa nachádza priamo v areáli, za pár minút sa tak hostia dostanú na Štrbské Pleso či do Tatranskej Lomnice,“ konštatuje.

„Špeciálne pre seniorov máme pripravený pobytový balíček, ktorý je platný ihneď od začiatku roka 2012. V cene 33 eur dostane hosť ubytovanie priamo v centre Vysokých Tatier, polpenziu a 1 procedúru denne podľa odporúčania lekára, s ktorým môže absolvovať konzultáciu,“ dodala. Všetky ostatné služby či procedúry môžu byť vopred doobjednané za symbolické tri eurá. „Deti tak môžu rodičom venovať na Vianoce darček podľa ich predstáv,“ hovorí. Pobyt pre seniorov je však limitovaný minimálne pobytom na šesť nocí.

Kontraindikáciou na pobyt je vysoký krvný tlak, preto je vhodné, aby sa seniori o vhodnosti pobytu poradili s lekárom. Samotný pobyt však pozitívne pôsobí na ochorenia dýchacích ciest a alergie.

debata chyba