Čo sa deje s našou imunitou na jeseň?

- inzercia - Imunita a imunitný systém – dva odborné výrazy, o ktorých zvyčajne nemáme úplne jasnú predstavu. Každému je však jasné, že imunita je významná zložka v organizme, bez ktorej nevieme existovať. Určite aj vy poznáte situácie, v ktorých imunita a jej nositeľ – imunitný systém, podstupujú ťažké chvíle končiace ich oslabením a zlyhaním. Vtedy naša imunita „stráca kondíciu“ a organizmus trpí na rôzne infekčné, ale aj neinfekčné ochorenia.

05.12.2011 08:04
imunoglukan
Imunoglukan
debata

Jeseň naša chorľavá
K obdobiam, keď náš imunitný systém dostáva najviac zabrať patrí jeseň. Pozrime sa na možné príčiny. Noc trvá dlhšie než deň, čo vedie k zmenám v hormonálnom systéme, a tie zas ovplyvňujú výkonnosť imunitného systému. Na „scénu“ vstupuje aj veľký počet rôznych vírusových infekcií, ktoré sa s nadšením vrhajú na náš dýchací systém. Poznáte to, kopec kašľajúcich a smrkajúcich ľudí, ktorých na jeseň denne stretávame vo verejných priestoroch ako MHD, školy, čakárne, úrady. Vtedy môžeme len dúfať, že nás naša imunita ochráni. Ak nie, dochádza k poškodeniu epitelu dýchacích ciest a vzniká priestor pre vznik ďalších infekčných komplikácií. Bludný kruh sa uzatvára.
To však nie je všetko, naša imunita dostáva zabrať aj z ďalších strán. Zmeny teploty, striedanie ešte relatívne vysokých denných teplôt s nízkymi nočnými teplotami, častý výskyt dažďov či ranné a večerné hmly. Zároveň sa v obchodoch zmenšuje pestrosť výberu ovocia a zeleniny, a taktiež obsah vitamínov v nich klesá. Organizmus a jeho imunita sú vystavené enormnému tlaku, s ktorým sa niekedy dokážu len ťažko vyrovnať.

Ako pomôcť našej imunite?
Kľúčové faktory, ktoré útočia na náš imunitný systém počas jesene už poznáme. Ako však dokážeme našej imunite pomôcť? Ako môže dosiahnuť a udržať si plnú silu, ktorou nás v týchto prechodných obdobiach účinne ochráni pred škodlivými vplyvmi z vonkajšieho aj vnútorného prostredia? Poznáme niekoľko klasických spôsobov prevencie a na záver spomeniem niečo aktuálne. Ku „klasike“ na podporu imunity patria: vitamín C (posilňuje najmä vrodenú imunitu a chráni organizmus pred oxidačným stresom), vitamín E (silný antioxidant) a vitamín D (novoobjavený univerzálny imunomodulačný činiteľ v organizme, ktorého prirodzená tvorba je na jeseň a cez zimu znížená v dôsledku nedostatočného príjmu slnečného žiarenia). K ďalším podporným látkam patria minerály a stopové prvky ako napr. zinok (má protivírusový účinok a stimuluje imunitu) či selén (antioxidant). Na záver som si nechal novinku, biologicky aktívne polysacharidy, ideálne na prevenciu aj pre boj proti častým ochoreniam respiračnej sústavy. Poznáme ich z rôznych prírodných zdrojov a patrí k nim aj prípravok Imunoglukan P4H®. Hlavnou zložkou produktu sú imunoglukány, látky prírodného pôvodu. Efektívne stimulujú rôzne zložky imunitného systému a pripravujú ho na ďalšie stretnutie s vírusmi a baktériami. Je na každom z nás, či chceme svojej imunite pomôcť a aktívne sa podieľať na príprave pred týmto, pre imunitný systém ťažkým obdobím. Imunostimulačné látky prírodného pôvodu predstavujú overený nástroj, ktorým podporíme svoju imunitu aj snahu cítiť sa dobre a spraviť niečo pre svoje zdravie.

Autor: doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD. et PhD., MBA, klinický imunológ, alergológ, pediater

debata chyba