Inkontinencia – cvičenie pomáha

- inzercia -Takmer každý z nás sa aspoň raz stretol s inkontinenciou u seba či svojich blízkych či známych a teda vie, čo táto nepríjemnosť prináša. Prieskumy ukazujú, že v súčasnosti sa s únikom moču stretáva každá piata žena, a to už od veku 35 rokov. Veľký rad z nich sa za svoje problémy hanbí - k lekárovi sa vypraví necelá tretina zasiahnutých žien.

06.12.2011 08:31
Cvičenie
Cvičenie
debata

Kde hľadať príčiny
Únik moču je najčastejšie spôsobený nefunkčnosťou uzáverového mechanizmu močového mechúra, spoločne s ochabnutosťou svalstva panvového dna a močovej trubice. K disfunkcii prispievajú predovšetkým opakované pôrody, sedavé zamestnanie alebo aj dlhotrvajúca námaha. Únik moču však nie je choroba, ale symptóm – môže signalizovať niektoré závažnejšie ochorenia, ako zápal močového mechúra, či choroby neurologického pôvodu. Liečba inkontinencie je však pomerne úspešná pomocou správneho a pravidelného cvičenia. Zanedbanie liečby má naopak silný vplyv na kvalitu života a u niektorých žien môže spôsobiť i depresie a vážne psychické problémy. Ako prvý krok by ste sa teda mala vybrať k lekárovi, ktorý vám navrhne ďalší postup. Nemusíte sa hneď obávať operácie, jednou z metód liečby je posilňovanie ochabnutých svalov panvového dna. Odborníci preukázali, že tieto cviky môžu byť v rade prípadov dokonca účinnejšie než operatívny zákrok.

Problém sa dá riešiť
Bohužiaľ, väčšina zo žien sa zdráha problém inkontinencie riešiť a namiesto rád odborníkov siaha po nepostačujúcich menštruačných vložkách. Hlavným dôvodom býva ich nižšia cena, čo je veľmi zdanlivý argument. Na trhu dostanete špeciálne vložky MoliMed, ktoré sú vhodné pri ľahkom úniku moču a sú spoľahlivým riešením pre svoju diskrétnosť, priedušnosť a na rozdiel od menštruačných vložiek tiež neutralizujú zápach. Ich výhodou je niekoľkonásobne vyššia savosť, vďaka ktorej sa žena môže cítiť bezpečne a pohodlne po celý deň. Tieto pomôcky vám navyše môže predpísať váš lekár alebo si ich môžete voľne kúpiť v lekárňach či vo výdajniach zdravotníckych potrieb.

Stavte na cvičenie
Existujú rôzne druhy cvičení a jedným z nich je aj tzv. Keglova metóda, ktorá sa delí na 4 fázy: vizualizáciu, relaxáciu, izoláciu a posilňovanie. Tak isto je rad ďalších cvikov zameraných na posilňovanie svalov panvového dna, ktoré môžete nájsť v brožúrkach alebo na internete (napr. na www.moliklub.sk) a ktorým sa môžete venovať aj v priebehu dňa. Cvičenie takýchto cvikov má niekoľko zásad. Asi najdôležitejšou je, že by malo ísť o pravidelnú aktivitu, ktorú by ste mala vykonávať až trikrát v priebehu dňa. Iba pár minút cvičenia sa čoskoro prejaví. Podľa prieskumu pomáha viac ako 75 % žien a výrazné zmeny môžete spozorovať do 8 týždňov pravidelného cvičenia. Využiť môžete všetky prestoje počas dňa napr. dlhý rad pred pokladňou v obchode či pauzu cez obed v práci. Práve časté striedanie ako polôh pri cvičení, tak samotných cvikov, je jedným z kľúčov k úspechu. Ak si chcete objednať brožúrku či vzorky vložiek MoliMed volajte 0800 100 150 alebo kliknite na www.moliklub.sk.

Molimed premium
Molimed premium Molimed premium
debata chyba