Infarkt a mozgová príhoda - vždy ide najmä o čas

Slovenská nadácia srdca odštartovala spolu so svojimi partnermi kampaň Poznaj príznaky srdcového infarktu a mozgovej príhody, ktorá je súčasťou Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev.

11.12.2011 07:00
infarkt, srdce Foto:
Srdcový infarkt sprevádza bolesť v oblasti hrudníka trvajúca viac ako 5 minút, ktorá môže vyžarovať do krku alebo ľavého ramena.
debata

Jej cieľom je informovať širokú verejnosť o ich príznakoch a apelovať na ľudí, aby v prípade zdravotných ťažkostí čo najskôr vyhľadali odbornú pomoc. Postihnutí totiž často nevedia rozpoznať príznaky srdcového infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody (tzv. porážky) a s vyhľadaním pomoci váhajú, čo je pre nich často osudné. Na infarkt myokardu zomrie každý rok na Slovensku približne 28-tisíc ľudí, 17-tisíc ľudí dostane mozgovú príhodu a tretina z nich jej do roka podľahne.

Ako na tlačovej konferencii v Bratislave poznamenal správca Slovenskej nadácie srdca a hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre kardiológiu Gabriel Kamenský, v roku 2007 trvalo v priemere až 175 minút, kým človek rozpoznal, že mal infarkt a dostal sa na elektrokardiografiu (EKG). O rok neskôr to bolo priemerne 144 minút, no aj tento čas je podľa jeho slov nedostatočný. Ideálne by bolo, ak by sa človek na EKG dostal maximálne jeden a pol hodiny po infarkte. Po EKG lekári zavádzajú katéter do cievy, respektíve krvnú zrazeninu uvoľňujú trombolýzou. Ak človek po infarkte okamžite vyhľadá odbornú lekársku pomoc, má viac ako 96-percentnú šancu, že prežije. V prípade, že tak neurobí jeho šance klesajú na približne 87 percent.

Srdcový infarkt sprevádza bolesť v oblasti hrudníka trvajúca viac ako 5 minút, ktorá môže vyžarovať do krku alebo ľavého ramena. Sprevádza ho tiež slabosť, ťažší dych, potenie a nevoľnosť. Príznakmi mozgovej príhody sú zase slabosť, ochabnutá tvár, spomalená reč a rozmazané videnie. Mozgovú príhodu v drvivej väčšine prípadov nesprevádza žiadna bolesť. Najmä preto až 86 percent ľudí neprikladá týmto príznakom vážnosť a nevolajú rýchlu zdravotnú službu. Pri mozgovej príhode, ktorá vzniká uzatvorením ciev zásobujúcich mozog alebo mozgovým krvácaním, sú hraničným časom tri hodiny od vypuknutia príznakov. Ak sa postihnutý dostaví do nemocnice po viac ako šiestich hodinách, jeho mozog bude s najväčšou pravdepodobnosťou trvalo poškodený.

V prípade srdcového infarktu i mozgovej príhody teda platí, že čím skôr sa človek dostane do zdravotníckeho zariadenia, tým menšie následky to pre neho bude mať. „Práve preto ide o čas,“ povedala prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová, ktorá poznamenala že na Slovensku zomiera na infarkt myokardu o niekoľko percent viac ľudí ako je priemer Európskej únie (EÚ). Kampaň Poznaj príznaky infarktu a mozgovej príhody má zlepšiť informovanosť ľudí o ich príznakoch a skrátiť priemerný čas, kedy sa na Slovensku človek dostane do nemocnice či kardiocentra. Až do 18. decembra budú v slovenských nákupných centrách pôsobiť zástupcovia kampane, ktorí budú ľuďom rozdávať edukačné materiály, v ktorých sú vymenované dôležité príznaky týchto ochorení a základné informácie, čo robiť.

Informácie môžu ľudia získať aj na webstránke ideosekundy.sk.

debata chyba