Na chlpatých ľudí idú ploštice menej ako na hladkých

Ľudia, ktorí majú silne ochlpené ruky a nohy, sú síce často terčom posmechu, oproti jedincom s hladkou pokožkou však majú jednu výhodu: menej na nich idú ploštice domáce.

22.12.2011 06:00
24-plostica-4x Foto:
Chlpy pomáhajú človeku zacítiť, že sa po ich tele túla nepríjemný hmyz.
debata

Chlpy údajne ploštice spomaľujú v pohybe a obete varujú, že im hrozí pichnutie, informujú britskí vedci na internetových stránkach BBC.

Na výskume, ktorý viedol Michael Siva-Jothy zo Sheffieldskej univerzity, sa zúčastnilo 29 odvážnych dobrovoľníkov. Siva-Jothy na nich nasadil vyhladované ploštice domáce a sledoval ich, ako si hľadali miesto, kde by mohli dobrovoľníkovi začať sať krv. Tesne predtým, ako ploštice svoju obeť skutočne pichli, im ju výskumník z kože zobral.

Siva-Jothy zistil, že silné, dobre viditeľné chlpy aj tenšie chĺpky zrejme ploštice odpudzujú. Tenké chĺpky pritom fungujú aj ako systém včasného varovania obete, ktorej hrozí, že jej ploštica začne piť krv.

„Naše poznatky ukazujú, že viac chlpov znamená lepšiu schopnosť odhaliť parazity,“ povedal Siva-Jothy. Dodal však, že extrémne chlpatí ľudia vo výhode byť nemusia. „Ak máte hustý kožuch z dlhých, silných chlpov, cudzopasníky sa v nich lepšie môžu schovať, aj keď ich cítite,“ vysvetlil.

Aj keď oholené paže a nohy vyzerajú lepšie ako ochlpené, neznamená to, že ľudia, ktorí si ich holia, sa zbavujú ochrany pred parazitmi, ako sú práve ploštice domáce. Keď si oholia aj tie najjemnejšie chĺpky, nepocítia už, že sa na ich krv chystá hladný odpudivý hmyz.

Len minulý týždeň vedci zverejnili iný výskum, podľa ktorého môže dom zamoriť plošticami jediná samička. Jej potomkovia sa totiž rozmnožujú aj medzi sebou. Tím entomológov zo Severokarolínskej univerzity preštudoval gény ploštíc, ktoré zamorili tri viacpodlažné obytné budovy v Severnej Karolíne a New Jersey, a našiel len veľmi malú genetickú odlišnosť.

To znamená, že väčšina zo skúmaných ploštíc boli blízki príbuzní. V skutočnosti si bol skúmaný hmyz taký blízky, že sa tím domnieva, že mohol stačiť len jeden alebo dva jedince, z ktorých vzišlo celé zamorenie.

debata chyba