Slnečné žiarenie bráni epidémiám ovčích kiahní

V zimných mesiacoch kulminuje u detí výskyt ovčích kiahní a nie je to tak náhodou.

22.12.2011 13:00
25-kiahne-4x Foto:
Ovčie kiahne sú nepríjemným, ale relatívne ľahko liečiteľným vírusovým ochorením.
debata

Podľa zistení vedcov totiž šíreniu tohto vírusového a silne nákazlivého ochorenia bráni vystavenie slnečnému svetlu a toho je práve v zimných mesiacoch najmenej. Britskí výskumníci z Londýnskej univerzity tým čiastočne vysvetlili, prečo sa ovčie kiahne v podstatne menšej miere vyskytujú v regiónoch, kde sú deti viac vystavené ultrafialovému (UV) žiareniu zo slnka.

Podľa štúdie zverejnenej v žurnále Virology slnečné svetlo dokáže deaktivovať vírusy na pokožke a podstatne im sťažiť schopnosť prenosu medzi deťmi. Odborníci však upozorňujú, že pri prenose ovčích kiahní hrajú úlohu aj iné faktory, ako je teplota a vlhkosť vzduchu a životné prostredie.

Ovčie kiahne sú na rozdiel od pravých kiahní dobre liečiteľné. Infekciu spôsobuje varicella-zoster vírus, nazývaný tiež ľudský herpes vírus¤3. Tento vírus sa prenáša z chorých osôb priamym kontaktom a vzdušnou cestou.

Vyrážky sa najprv objavujú na trupe, tvári a vo vlasoch a postupujú na končatiny. Spočiatku majú podobu červených fliačikov a postupne sa menia na pupence, potom pľuzgieriky, ktorých obsah sa zakalí, pľuzgierik praská a vytvorí sa chrastička. Táto premena trvá približne 24 hodín. Počas ďalších piatich dní sa objavia nové vlny vyrážok, takže na tele chorého sú viditeľné všetky uvedené štádiá vyrážky. Priemerný počet vyrážok u inak zdravých jedincov je 250 až 500.

O UV žiarení sa už dávnejšie vie, že dokáže deaktivovať vírusy. Podľa hlavného autora výskumu Phila Ricea je práve toto dôvod, prečo sa ovčie kiahne menej vyskytujú a ťažšie prenášajú medzi deťmi v tropických krajinách. Takisto to pomáha vysvetliť, prečo sa ovčie kiahne častejšie objavujú v jesenných a zimných mesiacoch, keď na severnejšie položené krajiny, ako je Slovensko, dopadá menej svetla.

Rice analyzoval údaje z 25 predchád­zajúcich štúdií z rôznych krajín sveta a porovnal ich s údajmi o lokálnych klimatických podmienkach. Takto našiel jasné spojenie medzi množstvom UV žiarenia a výskytom kiahní. Podarilo sa mu vysvetliť aj na prvý pohľad mätúce údaje.

Napríklad na Srí Lanke a v Indii sa ovčie kiahne vyskytujú najčastejšie počas najhorúcejších, najsuchších a najslnečnejších mesiacov. Príčinou je znečistenie atmosféry (napríklad prachom), ktoré spôsobuje, že na povrch dopadá menej UV žiarenia ako počas daždivých období.

„Nikto predtým nebral UV žiarenie ako faktor epidémií ovčích kiahní, no tento výskum poukázal na zreteľnú súvislosť medzi množstvom denného svetla a výskytom tohto ochorenia,“ uviedol Rice.

debata chyba