Cielená terapia zvyšuje šance na vyliečenie rakoviny

Medzi posledné trendy v boji s rakovinou hrubého čreva a konečníka patria cielené biologické terapie. Popri tradičných liečebných postupoch, akými sú operácia, chemoterapia a rádioterapia, tak majú pacienti aj možnosť inej, a to cielenej liečby, ktorá podľa viacerých štúdií výrazne zvyšuje ich šance na vyliečenie.

29.12.2011 06:00
žena, prsník, rakovina, mamografia, prsia Foto:
Hlavnými pozitívami cielenej liečby nie je iba menší dopad na zdravé bunky, ale aj možnosť nastavenia optimálnej liečby pre každého pacienta.
debata

V súčasnosti sú na Slovensku dostupné dva rôzne cielené biologické lieky, ktoré sa používajú pri liečbe tohto typu rakoviny.

Personalizovanú liečbu, ktorá je pacientovi „šitá na mieru“, prinieslo objavenie takzvaného KRAS génu a jeho úlohy, ktorú zohráva v mechanizmoch fungovania nádorovej bunky. Tento gén je bežne prítomný v každej bunke, no stáva sa nebezpečným, ak sa poruší jeho genetická štruktúra a stane sa spúšťačom rakovinotvorných procesov. Stav KRAS génu môže výrazne ovplyvniť úspešnosť liečby a tiež výber konkrétneho cieleného lieku.

„Vďaka súčasným vedeckým poznatkom vieme získať hlbšiu analýzu nádorových buniek a podľa toho nastaviť liečbu pacienta tak, aby bola čo najúčinnejšia. Hlavnými pozitívami tejto liečby nie je iba menší dopad na zdravé bunky a presný cieľ liečby, ale aj možnosť nastavenia optimálnej liečby pre každého pacienta,“ uviedol prednosta chirurgickej kliniky Národného onkologického ústavu Bratislava Juraj Pechan.

Pri prvom z dostupných cielených liekov je potrebné testovať stav KRAS génu pred začatím liečby, keďže liek je účinný len u pacientov s tzv. divokým nezmutovaným typom KRAS. O možnostiach KRAS testu sa môžu pacienti informovať u lekára alebo na web stránke www.rakovinacreva.sk. Druhý cielený liek dostupný na Slovensku je účinný pri oboch typoch KRAS génu, a preto nie je nutné pacientov pred jeho nasadením testovať.

Okrem využitia moderných cielených liekov môže úspech liečby rakoviny ovplyvniť aj samotný pacient. Podľa odborníkov je dôležité, aby bojoval, bol aktívny pri svojej liečbe a aby komunikoval s onkológom. Nemal by tiež zabúdať na svoje práva – právo na informácie, právo na kvalitu, právo na inovácie. Poskytovaniu právneho poradenstva a právnej ochrany pacientov sa venuje Občianske združenie Právo pacientov.

debata chyba