Ovulačná bolesť trápi minimum žien, najčastejšie adolescentky

Nie každá žena cíti počas ovulácie bolesť. Z pacientiek gynekológa Erika Dosedlu ich tvorí malé percento – nie viac ako päť percent.

07.01.2012 07:00
MUDr. Erik Dosedla Foto:
Gynekológ MUDr. Erik Dosedla.
debata (1)

„Väčšina žien samozrejme ovuláciu pociťuje, ale ako vyslovene bolestivú ju označuje minimum žien," spresnil a dodal, že bolestivosť tiež závisí od subjektívneho vnímania jedinca a častejšie sa predsa len vyskytuje u adolescentiek.

Dá sa tejto bolesti predísť? Gynekológ Dosedla vraví, že za normálnych okolností nie. Možno ju len utlmiť, a to jej zastavením – napríklad nasadením hormonálnej antikoncepcie, ktorej hlavným účinkom je práve blokáda ovulácie.

Tak, ako sa počas života mení menštruačný cyklus plodného života ženy, mení sa aj ovulácia. Vždy to súvisí s aktuálnym hormonálnym stavom konkrétnej ženy. Podľa slov MUDr. Dosedlu sa problémy mnohokrát upravia v tehotenstve, alebo aj vďaka spomínanej hormonálnej antikoncepcii.

Ovulácia je proces, ktorý trvá maximálne niekoľko sekúnd. Ide o prasknutie malej cysty vaječníka, z ktorej sa následne vyplaví vajíčko. Deje sa to približne v štrnásty deň od začiatku menštruácie, ak je pravidelná. Medzi 13 – 15 dňom sú tzv. plodné dni, kedy má žena najvyššiu šancu otehotnieť.

Ovulácia vyvoláva otázniky v prípade, ak ju sprevádza krvácanie. Je v taktomto prípade dôvod na paniku? Erik Dosedla vysvetlil, že ovulačné krvácanie je pomerne časté a spôsobuje ho krátkodobý pokles ženských pohlavných hormónov. „Oblasť na vaječníku, kde ovulácia prebehla, môže minimálne krvácať – a to môže pacientku mierne dráždiť alebo bolieť.“

K ďalším príznakom, ktoré sprevádzajú ovuláciu a doktor Dosedla ich považuje za normálne, patrí mierne nafúknutie brucha, slabé špinenie z pošvy a tlak či bolesť na pravej alebo ľavej strane v podbrušku. „Silná bolesť v spojitosti s inými príznakmi sa nazýva ovulačná kríza. Najmä u adolescentiek môže bolestivá ovulácia na pravom vaječníku svojimi príznakmi imitovať zápal slepého čreva. Je preto veľmi dôležité, aby sa lekár pri vyšetrení pacientky zakaždým spýtal, v ktorej fáze menštruačného cyklu sa nachádza,“ odporúča gynekológ.

Existuje štastistika, z ktorej vyplynulo, že žena s bolestivou ovuláciou otehotnie jednoduchšie ako tá, čo o nej takmer nevie? (Vie si ju vyrátať, no bolesť ju na ňu neupozorňuje). Erik Dosedla odpovedá: „Na túto otázku je ťažká odpoveď, keďže na to, aby žena otehotnela, vplýva množstvo faktorov. S istotou sa však dá povedať, že žena, ktorá má ovulačnú bolesť, má s veľkou pravdepodobnosťou ovuláciu, a teda s veľkou pravdepodobnosťou je plodná.“

MUDr. Erik Dosedla

je vedúci lekár pôrodnice, oddelenia rizikovej gravidity a šestonedelia na III. gynekologicko-pôrodníckej klinike Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity, v 1. súkromnej Nemocnici Košice-Šaca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #ovulácia #hormonálna antikoncepcia #adolescentky #plodná žena