Karfiol – odporúča sa jesť ho predovšetkým v zime

Karfiol je hlúbová zelenina a jej pôvod je v Stredomorí. S nadšením ju konzumovali už naši dávni predkovia. Pre potrebné nutričné látky, ktoré v sebe obsahuje, sa odporúča jesť ho čo najčastejšie práve v zime.

08.01.2012 07:00
karfiol, zelenina Foto:
Karfiol sa považuje za najlepšiu prevenciu rakoviny hrubého čreva.
debata (1)

Zaujímavými „karfiolovými“ číslami sú 105 – toľko totiž obsahuje kilojoulov 100 gramov tejto výnimočnej zeleniny, 14 – toľko obsaahuje jeho hlávka minerálov a stopových prvkov a 18 – také číslo nám karfiol poskytuje rozličných aminokyselín (stavebné látky bielkovín). Obsahuje azda všetko, čo ľudské telo vyžaduje. Vitamínu C v sebe skrýva viac ako pomaranč. Už dvesto gramov karfiolu dokáže pokryť celodennú dávku tohto vitamínu, ďalej okrem iného obsahuje draslík, kyselinu listovú, meď, jód, flór, vitamín H, B5, molybdén, vápnik, železo a tiež vlákninu.

Vďaka vymenovaným vitamínom je karfiol účinný v liečbe močového traktu a obličiek, možno ním prejsť cez rozum skleróze a taktiež rakovine. (Karfiol sa považuje za najlepšiu prevenciu rakoviny hrubého čreva). Podporuje tiež funkciu kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, spevňuje nechty, hojí zápaly pokožky, pomáha regenerovať sliznicu čriev, stimuluje rast a regeneráciu buniek, podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek živinami, podporuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám a navyše aj znižuje krvný tlak.

Ďalší fakt, ktorý stojí za zmienku, je nízky energetický obsah karfiolu. K tomu sa v ňom nachádza veľa vody, je močopudný a jeho obsah sacharidov a tukov je celkom zanedbateľný. To boli hlavné dôvody, prečo dostal nálepku „diétna zelenina“, no zároveň aj „jedna z najzdravších druhov zeleniny“. Áno, karfiol je zdravý a diétny, nečakajte však, že zasýti na dlho.

Chutí na rôzne spôsoby. Možno ho variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať. Vhodný je ako príloha či hlavné jedlo alebo polievka. Najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Jeho chuť je osobitá, chuťovo nepripomína žiadnu inú zeleninu, no vyznačuje sa napríklad tým, že keď sa varí, zapácha.

1 debata chyba