Zdravé väzivá a kĺby potrebujú vitamín D, kolagén a bielkoviny

Výrony, vyvrtnutia, natiahnuté šľachy z presilenia... Postihujú nás všetkých bez rozdielu.

09.01.2012 14:01
30-sirka 3X Foto:
Boľavé kĺby, kosti, natiahnuté šľachy - sú to nepríjemné bolesti, ktorým môžeme predchádzať aj prísunom vitamínov.
debata

Či sme mladí, starí, obézni, či športujeme, alebo naopak, viac polihujeme. Bolesť, ktorá ich sprevádza je nepríjemná a liečenie, podľa závažnosti, občas poriadne na dlho. Predovšetkým opuchnuté a boľavé členky vedia poriadne strpčiť život tým, čo športujú. V takomto prípade musia na istý čas na pohyb zabudnúť. Noha totiž nielenže bolí, ale prichádza aj o silu a pohyblivosť. Pomáhajú studené obklady, protizápalové mastičky a pokoj.

Paradoxne sú na vyvrtnutie a presilenie náchylnejší tí, čo sa hýbu menej. Ich svaly a šľachy nie sú zvyknuté na záťaž, ktorými ich „z ničoho nič“ odrazu šokujú. Zareagujú, pravdaže, po svojom… Svaly, šľachy a väzivá sa môžu presiliť, ak bez kondície dobiehame na električku, rovnako však ak dvíhame ťažký predmet.

Medzi vyvrtnutím a presilením je rozdiel. Hoci obe sprevádza opuch, o vyvrtnutí hovoríme, ak je zranené väzivo, ktoré spája kosti a drží kĺb (najčastejšie v členkoch). Presilenie je zas zranenie šľachy či svalu (najčastejšie v stehnách).

Medicína pozná prevenciu takmer na všetko. Rovnako, ako sa dá predísť chrípke, dá sa aj presileniu či vyvrtnutiu. Menšia pravdepodobnosť, že nás prekvapia, je vtedy, ak máme väzivá a šľachy zdravé a pevné.

Päť rád, ako zlepšiť ich stav:

  1. Schudnúť – nadbytočné kilogramy zaťažujú kosti – riziko zranenia svalov a väzív je automaticky vyššie
  2. Jesť veľa bielkovinovej stravy – pre zdravie svalov a kĺbov je priam nevyhnutná. Vhodnými potravinami sú sója, obilniny, chudé mäso, fazuľa
  3. Pre bielkovinu kolagén, ktorá spája bunkové prvky, zásobiť telo vitamínom C – telo ho potrebuje nielen v čase, keď bojuje s vírusmi, ale pomáha tiež udržiavať silné väzivá a šľachy. Bohaté naň sú citrusy, najmä kivi.
  4. Predísť nepríjemnej bolesti sa dá aj užívaním ostatných minerálov – dôležitý je horčík vápnik, fosfor, mangán a zinok.
  5. Vitamín D – nachádza sa nielen v slnečných lúčoch, ale aj v strave. Obsahuje ho napríklad mlieko alebo losos.

Keď už k presileniu či vyvrtnutiu došlo, naordinujte si omega-3 mastné kyseliny (losos, makrela, pstruh, sleď, sardinky). Je dokázané, že pomáhajú pri uzdravovaní väziva a tiež majú protizápalový účinok. Zmierniť opuchy pomáha aj protizápalový enzým bromelín, nachádzajúci sa v šťavnatom ananáse.

debata chyba