Červené víno mierne znižuje riziko rakoviny prsníka

Konzumácia menšieho množstva červeného vína môže znížiť riziko rakoviny prsníka.

11.01.2012 14:12
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Červené víno by mohlo mať protirakovinové účinky.
debata

Zistili to americkí vedci zo Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles, ktorí o tom informovali v časopise Journal of Women's Health. Tento objav čiastočne odporuje poznatku, že konzumácia akéhokoľvek alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Odborníci na čele s Chrisandrou Shufeltovou najprv rozdelili 36 sledovaných žien do dvoch skupín, z ktorých jedna mala piť červené víno a druhá biele. Ženy vypili každý deň počas jedného mesiaca približne dva decilitre stanoveného vína, pričom počas sledovaného obdobia im vedci dvakrát odobrali vzorky krvi na zistenie hladiny hormónov.

Po prvom mesiaci potom ženy prešli na druhý typ vína a znova im dvakrát vzali krv. Experti zistili, že chemikálie v semenách a šupkách červeného hrozna u žien v plodnom veku mierne znižujú hladinu estrogénu a, naopak, zvyšujú hladinu testosterónu, čím znižujú riziko rakoviny prsníka.

Shufeltová spolu s kolegami však zdôrazňujú, že tento pozitívny efekt má aj samotné červené hrozno a nie iba červené víno. Preto neodporúčajú, aby ženy namiesto konzumácie červeného hrozna začali piť víno, ale aby v prípade rozhodovania sa o alkoholických nápojoch zvolili radšej červené víno.

„V semenách a šupkách červeného hrozna sa nachádzajú určité látky, ktoré biele hrozno neobsahuje. A práve tieto chemikálie znižujú riziko rakoviny prsníka. Automaticky to však neznamená, že konzumácia bieleho vína zvyšuje riziko vzniku rakoviny,“ uviedol Glenn Braunstein, ktorý je spoluautorom štúdie.

debata chyba