V Izraeli testujú vakcínu, ktorá bude vedieť bojovať s rakovinou

Izraelská firma Vaxil BioTherapeutics klinicky testuje novú vakcínu, ktorá by mohla chrániť pred recidívou až pri 90 percent druhov rakoviny. Ak budú skúšky úspešné, mal by byť liek na trhu do roku 2017, napísal izraelský server Ynet.

17.01.2012 13:50
injekcia, striekačka, vakcína, výskum, veda, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Firmu Vaxil založil v roku 2006 Lior Carmona. Vakcínu, ktorú chce vyrábať, vyvinuli na univerzite v Tel Avive. Teraz ju testujú ako prostriedok proti rakovine kostnej drene. Ak budú testy úspešné, bude sa môcť prípravok používať v prípade 90 percent známych druhov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty alebo prsníka.

„V prípade ochorenia na rakovinu telo vie, že niečo nie je v poriadku, ale imunitný systém nevie organizmus chrániť pred nádorom spôsobom, aký používa v prípade infekcií alebo vírusov. Dôvodom je to, že rakovinové bunky sú bunky vlastného tela, ktoré začali fungovať zle,“ povedal finančný riaditeľ firmy Julian Levy. „Pacient s rakovinou má potlačený imunitný systém jednak vplyvom choroby, jednak vplyvom liečby,“ dodal. Metóda vyvíjaná v Izraeli sa snaží zaktivovať imunitný systém a zmobilizovať ho proti ohrozeniu.

Tradičné vakcíny pomáhajú imunitnému systému odrážať cudzorodé látky ako baktérie alebo vírusy a podávajú sa ľuďom, ktorí ešte neochoreli. Terapeutické vakcíny, ako napríklad tá od firmy Vaxil, sú určené už chorým a fungujú podobne ako liek.

Nová vakcína má aktivovať imunitný systém posilnením lymfocytov tak, aby boli schopné rozoznať a zničiť molekuly proteínov MUC1, ktorý sa nachádza v rakovinových bunkách až u 90 percent druhov zhubných chorôb.

Levy povedal, že rakovina v neskorom štádiu bude aj naďalej musieť byť liečená chemoterapiou alebo chirurgicky. Akonáhle sa ale nádor podarí zmenšiť, telo už bude schopné proti nemu bojovať vďaka vakcíne.

debata chyba