Ak aj máte choré srdce, sexu sa báť nemusíte

Dobrú správu pre kardiakov zverejnili americkí vedci - sex je bezpečný pre prakticky všetkých pacientov s chorým srdcom.

21.01.2012 07:00
láska, milovanie, sex, partneri, milenci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jednoduché pravidlo podľa nich znie: ak ste dosť zdraví, aby ste bez bolesti na hrudi alebo lapaní po dychu vyšli pešo dve podchodia, potom si môžete užívať aj milostný život, napísala agentúra AP.

Americká srdcová asociácia (AHA) vo svojej vedecky podloženej štúdii uviedla, že sex zvyšuje riziko infarktu len mierne – a to platí rovnako pre osoby trpiace i netrpiace srdcovými chorobami.

Toto vyhlásenie hlavnej lekárskej odborové skupiny znamená pre srdcových pacientov, že sa konečne dozvedeli odpoveď na najviac naliehavú a pritom najmenej preberanú otázku, ktorá osoby po srdcovom infarkte a ďalšie „srdciarov“ trápi.

Kardiakom hrozí vyššie riziko, že utrpia ďalší infarkt. Vedecké údaje však prekvapivo zistili, že neexistujú dôkazy, že by v ich skupine zaznamenali vyšší počet srdcových príhod spojených so sexom ako ľuďom, ktorí srdcovými chorobami netrpia.

Veľa srdcových pacientov nezaváha, keď majú vyjsť po schodoch, a napriek tomu sa mnohí z nich boja, že sexuálna aktivita im privodí ďalší infarkt, povedal doktor Glenn Levine, hlavný autor štúdie a odporúčaní, ktoré z nej vyplývajú.

Podľa jeho správy by sex mal byť záležitosťou, o ktorej by lekári mali hovoriť so všetkými kardiakmi. Napriek tomu to z nich robí len hŕstka, pretože im buď preberanie tejto témy nie je príjemné, alebo nemajú dostatok informácií, dodal Levine. Jeho odporúčania majú tento nedostatok napraviť.

„Riziko srdcového infarktu počas sexuálnej aktivity je dvakrát alebo trikrát vyššie, ako keď človek sex nemá. Avšak toto zvýšené percento rizika predstavuje len veľmi malú časť celkového rizika, že človek dostane infarkt. Sex je príčinou menej ako jedného percenta všetkých infarktov,“ dodal Levine.

debata chyba