Hrozí vám infarkt či zástava srdca? Ako to spoznáte?

Poradíme vám, ako čo najlepšie spoznáte, že vaše srdce je v ohrození a akútne potrebuje odbornú lekársku pomoc.

22.01.2012 07:00
infarkt, srdce, bolesť, kardiak Foto:
Nepríjemný pocit v oblasti hrudníka - nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, tupá bolesť na hrudi alebo pocit plnosti, to všetko patrí k príznakom infarktu.
debata

Čo sa deje pri infarkte

Množstvo krvi vtekajúcej do srdcového svalu sa výrazne obmedzí alebo dokonca až zastaví. To sa stane, keď sa jedna alebo viac hlavných prívodných tepien srdca, tzv. vencových alebo koronárnych tepien, upchá krvnou zrazeninou, alebo keď sa kŕčovito stiahne a následne zúži. Ak sa prívod krvi a kyslíka preruší na dlhšie ako na pár minút, bunky srdcového svalu sa trvalo poškodia a začnú odumierať. Preto je rýchla reakcia veľmi dôležitá.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké sú ďalšie možné ochorenia srdca?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Varovné signály sú spôsob, ktorým telo oznamuje, že niečo nie je v poriadku. Ak pomoc príde včas, môžu vám pomôcť lieky, ktoré pri rýchlom podaní môžu poškodenie srdca významne minimalizovať. Zvýšia sa tak šance na rýchle uzdravenie.

Aké sú niektoré varovné príznaky:

  • nepríjemný pocit v oblasti hrudníka – nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, tupá bolesť na hrudi alebo pocit plnosti
  • nepríjemný pocit v ostatných častiach hornej polovice tela, bolesti často vyžarujú do ľavej ruky (môžu aj do pravej), do chrbta, šije, čeľuste alebo aj do oblasti žalúdka
  • skrátenie dychu, ktoré sa môže vyskytovať súčasne s bolesťou v hrudi, ale aj bez nej
  • akútny infarkt môže sprevádzať studený pot, žalúdočná nevoľnosť, strata rovnováhy alebo až bezvedomie

Čo sa deje pri zastavení srdca

Zastavenie srdca nastane, keď elektrický signál, ktorý uvádza do pohybu srdcovú pumpu, zlyhá. Srdcový rytmus môže byť veľmi rýchly alebo chaotický (alebo oboje) a srdce nie je schopné dostatočne pumpovať krv. Niekedy môže zastavenie srdca spôsobiť aj infarkt, inokedy to môže byť zastavenie dýchania, poranenie elektrickým prúdom, utopenie, šok alebo trauma. Môže nastať aj z inej neznámej príčiny. Smrť nastáva po 4 až 6 minútach. Šanca na prežitie u tých, ktorých postihlo zastavenie srdca, sa skracuje o 7 až 10 % s každou minútou, ktorá uplynie bez lekárskej pomoci. Dobrou správou je, že zastavenie srdca možno u väčšiny postihnutých odstrániť okamžitým oživovaním alebo dýchaním z úst do úst a súčasným tlakom na hrudník v oblasti srdca. Ďalšou možnosťou sú elektrošoky smerované na srdce.

Ak teda niekoho postihne zástava srdca, pamätajte, že:

  • treba poznať varovné príznaky infarktu a zástavy srdca. Počas zastavenia srdca postihnutý stráca schopnosť reagovať, prestáva normálne dýchať, stráca pulz a ďalšie známky krvného obehu
  • okamžite volajte záchranku, ak vidíte príznaky infarktu alebo ak niekto náhle skolaboval a nereaguje
  • začnite s oživovaním

Čo sa deje pri mozgovej porážke

Príznakom je náhla strnulosť alebo ochabnutosť tváre, ruky, nohy, najmä, ak k nej dochádza iba na jednej strane tela, zmätenosť, sťažená alebo nezrozumiteľná reč, náhle zhoršené videnie postihujúce jedno alebo obe oči či náhla prudká bolesť hlavy bez zjavnej príčiny.

Všetky varovné signály sa nemusia objaviť pri každom ataku porážky. Sledujte čas, kedy sa objavili prvé príznaky.

Mozgová porážka nastane, keď v krvnom riečisku privádzajúcom do mozgu kyslík a živiny, praskne cievka alebo sa upchá krvnou zrazeninou či inou čiastočkou. Zastavenie prívodu krvi zabráni okysličovaniu postihnutej časti mozgu. Bez kyslíka nervové bunky v danej časti prestávajú fungovať a do niekoľkých minút odumierajú. Nasleduje porucha hybnosti alebo dokonca aj smrť v závislosti od toho, ktorá časť mozgu a v akom rozsahu bola poškodená. Preto je rýchly zásah pri príznakoch mŕtvice taký dôležitý.

Zdroj: tvojesrdce.sk

debata chyba