Čajovníková silica odstraňuje afty, lieči aj herpes

Čajovníkovú silicu poznáme tiež pod anglickým názvom „tea tree“. Jedná sa o liečivý prostriedok z listov austrálskeho stromu Melaleuca alternifolia.

24.01.2012 07:00
ústa, herpes, vírus, Foto:
Tea tree oil alebo čajovníkovú silicu používame najčastejšie pri oparoch alebo herpesoch.
debata

Je to strom, ktorému sa najviac darí v austrálskych močaristých oblastiach. Názov „čajovník“ dostal vďaka tomu, že listy, ktoré majú korenistú chuť, si austrálski domorodci kedysi dávno zalievali a zdravú tekutinu popíjali ako čaj. Neskôr si nálevom začali liečiť rany. Postupne zistili, že pomáha aj na popáleniny, hnisavé rany či pomliaždeniny… Odtiaľ už bol len krôčik k objavu, že ide vlastne o „všeliek“. Dá sa aplikovať rôzne a takmer na všetko. Hovoríme o austrálskej rastline, ktorá je u nás známa od roku 1770, keď ju istý botanik priniesol do Anglicka.

Čajovníková silica pomáha pri kožných a infekčných ochoreniach. Usmrcuje baktérie, vírusy a huby. Dobrá je celkom na všetko. Možno ňou potrieť popáleniny, aj bodnutia hmyzom. Čiže je nielen antiseptická, ale aj antibakteriálna. Pomáha prechladnutým – na zápaly dýchacích ciest, aj pri bronchitíde.

Zvyšuje tiež imunitu, preto ju možno užívať aj preventívne. Osvedčila sa aj ako účinný prostriedok pri liečbe herpesu, a to aj genitálneho, odstraňuje aj bolesti ďasien alebo ucha. V súčasnosti prebieha výskum zameraný na prípadnú účinnosť čajovníkovej silice u pacientov infikovaných vírusom HIV.

Pomáha na všetko, aj sa aplikuje na všetky spôsoby. Možno ju nakvapkať na šaty, do kúpeľa, do arómalampy, inhalovať ju, popíjať, kloktať alebo sa v nej kúpať. Vždy je však potrebné zriediť ju s vodou.

Ako sa používa:

Kloktá sa – pri bolestiach ďasien a zubov

Inhaluje sa – pri infekciách horných dýchacích ciest, pri kašli a astme

Kúpe sa v nej – pri plesňových ochoreniach, boľavých svaloch a reume

Umýva sa ňou – ak trápi akné, mykóza, lupiny či vši

Potiera sa ňou – herpes, bodnutia komárom, popáleniny, mastná pokožka

Prikladá sa ako obklad – pri bolesti, napríklad ucha

Pije sa – pri podpore trávenia, pri kŕčoch a ochoreniach močových ciest

Kvapká sa – napríklad na šaty, ak ich chceme vydezinfikovať

Na trhu sa môžu vyskytnúť rôzne kvality čajovníkových silíc. Rozhodujúci je obsah cineolu, tzv. eukalyptolu. Nemalo by ho byť málo (vtedy je silica neúčinná), ani veľa, keď zas hrozia kožné alergie. Optimálny obsah zložky cineol by mal kolísať okolo 5 percent.

debata chyba