Krvný tlak by sa mal merať na oboch ramenách

Krvný tlak by sa mal v lekárskych ordináciach merať vždy na oboch rukách, pretože jedine tak sa dajú odhaliť niektoré skryté problémy s krvným obehom. S takýmto odporúčaním prišiel tím odborníkov z univerzity v britskom Exeteri, ktorý na túto tému zverejnil štúdiu v odbornom časopise Lancet.

31.01.2012 14:00
lekár, pacient, doktor, tlak, krv, krvný tlak,... Foto:
Meranie tlaku na oboch rukách môže mať veľký liečebný efekt.
debata (8)

Väčší rozdiel medzi hodnotou tlaku nameranou na ľavej a na pravej ruke vraj môže upozorniť na to, že pacient trpí určitými ťažkosťami, ktoré sa inak dajú len ťažko odhaliť. Patrí medzi ne napríklad ochorenie periférnych ciev vrátane zužovania a upchávania ciev v končatinách.

Odborníci pod vedením Christophera Clarka prešli celkom 28 doterajších štúdií, ktoré sa na túto oblasť zamerali a dospeli k tomu, že meranie tlaku na oboch rukách môže mať veľký liečebný efekt. Ak sa systolický tlak, teda prvá číselná hodnota uvádzaná pred lomítkom, líši na ľavej a pravej ruke o viac ako 10 torrov, môže byť pacient v rizikovej skupine, čo sa týka ochorenia periférnych ciev. Ak sa líši o viac ako 15 torrov, hrozí človeku aj väčšie riziko kardiovaskulárnych chorôb. Ošetrujúci lekár môže vďaka jednoduchému meraniu nariadiť ďalšie vyšetrenia, ktoré môžu tieto choroby odhaliť v začiatkoch, čo uľahčuje ich liečbu.

Britský výskumný tím konštatuje, že odporúčanie merať tlak na oboch rukách síce v britskom prostredí už existuje, zďaleka sa však nestalo normou. Niektorí ich kolegovia však namietajú, že výhody „dvojitého“ meranie tlaku zďaleka nie sú bezpečne preukázané.

8 debata chyba