Med likviduje infekcie na poraneniach

Med najvyššej kvality by sa mal používať pri liečbe infekcií z poranení, vyzývajú odborníci.

02.02.2012 06:00
med, liečba, masáž Foto:
Liečba chronických zápalov kože medom je účinnejšia ako antibiotikami. Najvhodnejšia je slovenská jedľová medovica alebo novozélandská manuka.
debata (1)

Podľa nich by špičkový med manuka mohol nájsť uplatnenie v klinickej praxi, a to najmä v tom čase, keď si bakteriálne infekcie vytrvalo budujú odolnosť proti antibiotikám. Lekárska manuka však nie je jediným antibakteriálnym medom. Ako nedávno informoval denník Pravda, ešte účinnejší je slovenský jedľový medovicový med.

„Keď sme laboratórne preskúmali jedľovú medovicu z Bardejova, zistili sme, že v antibakteriálnych účinkoch prekonáva slávny medicínsky med manuka,“ porovnal slovenský med s exotickým novozélandským čajovníkovým medom mikrobiológ Juraj Majtán zo Zoologického ústavu SAV. Vedci sa teraz snažia odhaliť molekulárne procesy skrývajúce sa za hojivým účinkom najkvalitnejších medových výrobkov.

Chronické zápaly na poraneniach spôsobuje normálna kožná baktéria Streptococcus pyogenes. Keď infikuje ranu, vytvorí na nej biofilm, ktorý vytvára bariéru zabraňujúcu vstupu antibiotík. Výskumníci z Metropolitnej univerzity v Cardiffe ukázali, že med manuka dokáže nielen úplne zničiť bakteriálne biofilmy, ale aj zabrániť, aby sa na rane prichytili ďalšie baktérie.

Med je už dlho známy pre svoje antibakteriálne účinky. Med manuka inhibuje viac ako 80 druhov baktérií, no jeho liečebné účinky zatiaľ nie sú využívané naplno, pretože moderná medicína ešte úplne nerozumie molekulárnemu mechanizmu hojenia rán medom.

Cardiffský tím v odbornom žurnále Microbiology publikoval štúdiu, v ktorej opisuje, čo sa na molekulárnej úrovni deje pri interakcii medu s baktériami. V laboratórnych podmienkach vypestovali bakteriálny film a nasadili naň tenkú vrstvu medu manuka. Ten po dvoch hodinách zlikvidoval 85 percent baktérií. Dôležité pritom nebolo len to, že manuka dokázala preraziť cez biofilm, ale aj to, že baktérie proti manuke nemajú vybudovanú odolnosť. Podľa zistení vedcov med vie prerušiť väzby medzi baktériou S. pyogenes a ľudským proteínom fibronektínom, ktorý sa tvorí na povrchu ranou poškodených buniek.

„Baktéria sa nalepí na tento proteín a vytvorí si tak prostredie na rast biofilmu Zistili sme, že med zabraňuje baktériám spájať sa s fibronektínom, a tak vlastne zabraňuje infekciám a chronickým zápalom,“ uviedla Sarah Maddocksová, ktorá výskum viedla.

Jej tím teraz skúma účinnosť medu proti ďalším baktériám vrátane zlatého stafylokoka. „Je veľmi dôležité nájsť nové a efektívne spôsoby liečby infekcií, a to najmä takých, pri ktorých sa nepredpokladá, že posilnia odolnosť baktérií. Liečba chronických infekcií tvorí až 4 percentá výdavkov v rozvojových krajinách,“ hovorí Maddocksová.

1 debata chyba