Slnko zrak ničí, mrkva a televízor mu neublížia

O tom, čo očiam pomáha a čo naopak ubližuje, vzniklo zopár mýtov. Niektoré z nich sú však pravdivé. Na tých ostatných sa môžeme len pousmiať.

17.01.2013 14:00
internet, počítač, dane, odvod Foto:
Práca pri počítači oči neohrozí, len vysuší.
debata (1)

Mrkva
Ako je to s touto oranžovou zeleninou? Ozaj platí, že kto bude jesť veľa mrkvy, tomu sa zlepší zrak? Vraj ide o mýtus. Pravdou je, že obsahuje veľa betakaroténu, vďaka ktorému sa tiež zdravšie opálime, no na to, aby sme ochránili sietnicu oka, budeme skôr potrebovať karotenoidy. Odborníci na výživu sa zhodli na tom, že na to, aby sme si skutočne zlepšili zrak (a aj to pocítili), konzumovať mrkvu nestačí. Pridajme si do jedálnička aj špenát, kukuricu, kel a brokolicu.

Slnko
Slnko a oči – nepriateľská kombinácia? Skutočne platí, čo sa hovorí? Ak sa budeme pozerať do slnka, zničíme si oči? Je to pravda. Nejde o výmysel očných lekárov, ktorí odporúčajú chrániť si v lete oči slnečnými okuliarmi. Inak si koledujeme o bolesti hlavy a dočasné poškodenie zraku. Slnko je také silné, že dokáže ublížiť ešte viac a vyvolať dokonca trvalé poškodenie sietnice a zraku.

Televízor
Odporúča sa nesedieť blízko pri televízore, škodí to očiam. Vážne? Podľa lekárov je to nebezpečné v prípade, že ho pozeráme potme. A vtedy už je jedno, či sme od televízora blízko alebo ďaleko.

Počítač
Je niekoľkohodinová práca na počítači škodlivá pre oči? Nie je. Zrak sa nezhorší, monitor počítača „len“ vysuší oči. Dôvodom je koncentrované pozeranie, počas ktorého zabúdame žmurkať. A vďaka tomu oči nie sú také vlhké, ako pri inej činnosti. Aj preto, alebo predovšetkým preto odporúčajú detskí lekári deťom prestávky. (Aby si opäť trochu požmurkali).

Čítať potme
Zasvieť si, pokazíš si oči? Opäť mýtus. Áno, oči sa potme viac namáhajú, ale z takéhoto čítania nás môže rozbolieť hlava – no oči trpieť nebudú.

1 debata chyba