Očkovanie je najúčinnejšia prevencia záškrtu a iných ochorení

Vďaka dlhoročnému povinnému očkovaniu dnes na Slovensku nepoznáme záškrt (diftériu) ani ďalšie nákazlivé ochorenia.

18.01.2013 06:00
očkovanie, dieťa, vakcína, injekcia, choroba,... Foto:
Očkovanie nie je len móda, má svoj význam, tvrdia lekárky.
debata (1)

Avšak spochybňovanie významu očkovania, ktoré patrí v súčasnosti k módnym a pre médiá atraktívnym fenoménom (očkovanie sa často spochybňuje na internete), a zníženie či strata očkovacej disciplíny môže spôsobiť návrat tohto veľmi nebezpečného a život ohrozujúceho ochorenia, a to i napriek existencii antibiotík.

Na stretnutí s novinármi to zdôraznila predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Zuzana Krištúfková.

V tejto súvislosti vyzvala všetkých rodičov na zodpovednosť za zdravie svojich detí, aby ich dávali očkovať nielen proti záškrtu, ale i proti čiernemu kašľu, osýpkam a iným nákazlivým ochoreniam. Upozornila, že diftéria sa aj dnes vyskytuje v niektorých krajinách EÚ, napríklad v Lotyšsku, práve v dôsledku zníženia očkovacej disciplíny.

V roku 1926 zomrelo na Slovensku na diftériu 1326 ľudí. V bývalom Československu sa proti záškrtu začalo očkovať už v roku 1946. Posledný zaznamenaný prípad záškrtu na Slovensku bol v roku 1980. Išlo o 15-ročného chlapca, ktorý nebol zaočkovaný. Očkovanie proti záškrtu bolo zavedené u nás ako druhé v poradí po zavedení očkovania proti pravým kiahňam.

Pediatrička Marta Špániková priblížila príčiny a príznaky i liečbu bakteriálneho ochorenia záškrt. Ako uviedla, je to výlučne ľudská nákaza, prameňom ochorenia je chorý človek, rekonvalescent alebo nosič tohto ochorenia. Ochorenie sa prenáša vzdušnou cestou, menej často kontaminovanými predmetmi. Mikrób záškrtu sa obvykle usídli na mandliach, niekedy na sliznici nosa, hrtanu, očných spojivkách alebo na koži.

Prvé príznaky ochorenia sú podobné angíne, pacient cíti bolesť v krku, má problémy s prehĺtaním, teplotu, často veľmi vysokú, ťažko dýcha, dochádza k opuchnutiu mandlí a podnebia, pacient má pocit dusenia, škrtenia – odtiaľ pochádza slovenský názov ochorenia – záškrt. V prvom štádiu sa ochorenie dá zvládnuť antibiotickou liečbou.

Očkovanie proti záškrtu je na Slovensku povinné. Základné očkovanie spočíva v troch dávkach. Prvá sa podáva v treťom mesiaci života dieťaťa spolu s ochranou pred ďalšími ochoreniami, ako sú tetanus, čierny kašeľ a iné. Druhá dávka sa podáva v 5.-6. mesiaci a tretia v 11.-12. mesiaci života dieťaťa. Preočkovanie sa vykonáva v 6. roku života.

Záškrt je spolu s tetanom jediným povinným očkovaním určeným aj pre dospelých. Každý občan Slovenska by sa mal dať preočkovať v 30. roku života a potom každých 15 rokov, odporúčajú odborníci.

1 debata chyba