Ako vzniká chronická obštrukčná choroba pľúc

Ide o ochorenie, pri ktorom sa dýchacie cesty zužujú, čím sa v nich zároveň znižuje prietok vzduchu a vznikajú problémy s dýchaním. Toto zúženie je dôsledkom dlhodobého a opakovaného zápalu dýchacích ciest, deštrukcie a zjazvenia pľúcneho tkaniva alebo rozdutia pľúc - emfyzému.

21.01.2013 14:00
dýchanie, kašeľ, pľúca, kýchanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Základným znakom ochorenia je progresia – priechodnosť dýchacích ciest sa postupne zhoršuje, najmä počas výdychu.

  • chorobe je možné predchádzať, keďže jej najčastejšou príčinou je fajčenie alebo vdychovanie iných škodlivín (plynov, prachu…). Prejavuje sa problémami s dýchaním a kašľom, najmä ráno. Nastáva pri nej čiastočné alebo úplné upchatie niektorej časti dýchacích ciest hlienovo-hnisovým hlienom, kvôli čomu vzniká pretrvávajúca dychová nedostatočnosť
  • ide o život ohrozujúce ochorenie, ak sa nezačne včas a správne liečiť. V súčasnosti už existujú účinné možnosti liečby, ktoré prinášajú úľavu od príznakov a ovplyvňujú priebeh ochorenia. Je teda liečiteľná, nedá sa však zvrátiť a poškodenie pľúc, ktoré už spôsobila, sa už nikdy nedá celkom vyliečiť. Preto je veľmi dôležité, aby pacienti vyhľadali lekára včas a začali sa účinne liečiť čo najskôr.
  • faktorom vzniku a vývoja choroby sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou ochorenia je v 80 % prípadov fajčenie (aj pasívne), medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia alebo prostredia
  • ľudské telo reaguje všeobecne na poškodenie zápalom. Ak poškodenie trvá dlho a intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Škodliviny prítomné vo vdychovanom vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré majú za úlohu pohlcovať a zneškodňovať vdychované škodlivé látky či alergény. Tie priťahujú do miesta poškodenia biele krvinky, ktoré sa hromadia v stene dýchacích ciest a prenikajú aj do hlienu. Pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc dochádza k nadprodukcii hlienu, zhrubnutiu steny a strate rozťažnosti malých dýchacích ciest. Môže dochádzať ku kolapsu dýchacích ciest počas výdychu a predĺženiu fázy výdychu. Vdychovaný vzduch sa nevyprázdňuje dostatočne a hromadí sa v okrajových častiach pľúc.

Najčastejšie príznaky ochorenia:

  • Kašeľ – obyčajne je prvým príznakom ochorenia. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov. Spočiatku sa objavuje a potom opäť zmizne, ale ako ochorenie postupuje, kašeľ je čoraz trvalejší – chronický. Väčšina pacientov ho spočiatku považuje za bežný „fajčiarsky kašeľ“ a až závažnejšie príznaky ich donútia zvýšiť pozornosť.
  • Dýchavičnosť a chrapot – dýchavičnosť je najčastejším dôvodom, prečo ľudia vyhľadajú lekára a je aj hlavnou príčinou invalidity a vzniku úzkosti. Obyčajne má pacient pocit, že nemôže úplne vydýchnuť. Ako dôsledok opakovaného zápalu a/alebo rozdutia pľúc totiž vzniká zúženie, ktoré sa prejavuje poruchou priechodnosti dýchacích ciest a obmedzením prúdenia vzduchu v dýchacích cestách. Zo začiatku sa problémy s dýchaním objavujú len po námahe, napríklad pri chôdzi do schodov. Postupne sa však zhoršujú a môžu spôsobiť významné ťažkosti, najmä ak človek ďalej fajčí.
  • Hlieny – poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako zdravé a pri CHOCHP kašeľ obyčajne sprevádza vykašliavanie veľkého množstva hlienov počas dňa.
  • Infekcie hrudníka – vírusové aj bakteriálne infekcie sú u týchto pacientov častejšie a majú ťažší priebeh. Problémy s dýchaním a kašeľ sa môžu pri prebiehajúcej infekcii zhoršiť aj množstvo vykašľaných hlienov je vyššie ako obyčajne. Hlieny majú pri infekcii obyčajne žltú alebo zelenú farbu. Najvyššie riziko infekcií hrozí v zimných mesiacoch.
  • Cyanóza – modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek. Koža, najmä na končatinách, je teplá.
  • Mimopľúcne prejavy – poruchy funkcie srdcovocievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu. Pri ťažkej forme výrazne trpí výživa a dochádza k veľkému poklesu telesnej hmotnosti, najmä na úkor kostrového svalstva.
  • Iné prejavy – napríklad únava, opuchy členkov…

Ako môžete pomôcť

Ak poznáte niekoho, kto trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, je množstvo spôsobov, ako mu môžete pomôcť v jeho živote s ochorením, napríklad:

  1. Pomôžte mu prestať fajčiť.
  2. Odprevaďte ho na pravidelné kontroly k lekárovi či každoročné očkovanie proti chrípke. Môžete mu tiež pomôcť pripraviť si otázky pre lekára, zoznam užívaných liekov a pod.
  3. Naučte sa, ako mu pomôcť pri akútnych problémoch s dýchaním a majte vo svojom mobile uložené číslo na odborného lekára vášho blízkeho.
  4. Chodievajte spolu na prechádzky alebo si zľahka zacvičte. Pomôžte pacientovi udržiavať sa v čo najlepšej kondícii.
  5. Zorganizujte predmety v domácnosti tak, aby nebol nútený chodiť často po schodoch a aby mal všetko na dosah, ak kvôli ochoreniu nie je schopný namáhať sa.
  6. Varte zdravé jedlá bohaté na proteíny, ovocie a zeleninu.
debata chyba