Z oka možno vyčítať rôzne choroby

Ľudia si väčšinou myslia, že jediným ochorením oka je nutnosť nosiť okuliare. Skutočnosť sa však od tejto predstavy trochu líši.

13.02.2012 06:00
oko, oči, okuliare, pohľad Foto:
Komplexné očné vyšetrenie neraz odhalí nádory mozgu, vnútroočné nádory, niektoré druhy leukémie, infekčné ochorenia či pásový opar.
debata (1)

"Oko postihuje množstvo ochorení, ktoré v počiatočnej fáze nesprevádzajú žiadne príznaky ako začervenanie, bolesť, zhoršovanie videnia. Pacient si ich nemá šancu všimnúť, zbadá ich až v pokročilejšom štádiu, keď je už liečba zložitá,“ upozorňuje primár súkromnej bratislavskej očnej kliniky MUDr. Radovan Piovarči. Očná preventívna prehliadka odhalí najčastejšie krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus, sivý a zelený zákal. U dvadsiatnikov a tridsiatnikov čoraz častejšie aj keratokonus – degeneratívne ochorenie rohovky.

Skrytá diagnóza dvadsiatnikov

Keratokonus sa môže vyvíjať nepozorovane veľmi dlhý čas. Jeho charakteristickým príznakom je nepravidelné stenčovanie hrúbky a vyklenutie rohovky. Neskôr sa môže prejaviť astigmatizmom, teda nepravidelným zakrivením rohovky, ktorý nie je možné korigovať žiadnymi okuliarmi. Keď hrúbka rohovky presiahne určitú hranicu, môže nastať opuch, poškodenie a ´rozmazanie videnia, v niektorých prípadoch až jej pretrhnutie. Koncovým riešením je transplantácia rohovky od iného darcu. Darcov však nie je dosť a imunitný systém pacienta nemusí cudziu rohovku prijať. Štandardnou liečbou boli donedávna tvrdé kontaktné šošovky, nie každý ich však mohol zniesť.

"Kombinujeme viaceré kroky – ožarujeme tkanivo rohovky ultrafialovým žiarením a podávame kvapky na spevnenie jej štruktúry. Prínosom v liečbe je implantácia špeciálnych prúžkov do rohovky. Stabilizujú jej celkový stav a zlepšujú zrakovú ostrosť,“ upozorňuje primár.

Borelióza, leukémia či HIV

Očné preventívne prehliadky však dokážu odhaliť aj iné skryté ochorenia, ktoré sa ako prvé prejavia na oku. „Komplexné očné vyšetrenie neraz odhalí nádory mozgu, vnútroočné nádory, niektoré druhy leukémie, infekčné ochorenia typu boreliózia či toxoplazmóza či pásový opar. Tiež autoimunitné ochorenia, ktoré postihujú ako prvé oko, neskôr obličky, srdce, kožu, pohlavné orgány. V niektorých prípadoch vyšetrenia odhalia aj vírus HIV,“ dodáva primár.

1 debata chyba