Na preventívne prehliadky chodíme málo, za ošetrenie zubov priplatíme

Tento rok si za opravy zubných kazov pravdepodobne priplatia tí, ktorí minulý rok neabsolvovali preventívnu prehliadku.

30.01.2013 06:00
zubár, pacient, zuby, vŕtanie, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa zdravotných poisťovní tak urobila iba tretina poistencov. Väčšina ľudí si návštevu zubára necháva na koniec roka. Stomatológovia tvrdia, že preventívku môže každý absolvovať už počas celého roka.

Podľa Jána Gašiča, prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov, si pacienti potrebu preventívnej prehliadky uvedomia až na konci roka, a to zväčša až vtedy, ak ich na to upozornia médiá. „Ľudia robia chybu, pretože si myslia, že na preventívnu prehliadku musia ísť po roku, chcem zdôrazniť, že absolvovať preventívnu prehliadku môžu počas celého roka, čím by sa tieto nárazy koncom roka čiastočne odstránili."

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Ako by mala vyzerať správna starostlivosť o zuby.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

"V ambulancii mám počas decembra úplný nával, všetci pacienti si nechávajú posledný mesiac na absolvovanie preventívnej prehliadky, a to sa v žiadnom prípade nedá stíhať,“ tvrdí stomatológ František Lašák. Poistencom, ktorí ju totiž neabsolvujú, hrozí podľa šéfa komory zubných lekárov, že si v nasledujúcom kalendárnom roku budú zdravotné výkony u zubára platiť v plnej výške. Kým za ošetrenie zubného kazu pacient s preventívnou prehliadkou zaplatil okolo 15 až 25 eur, budúci rok ho bude tento výkon stáť 30 až 50 eur. Za ošetrenie dvoch alebo troch kazov tak môže nechať zubárovi aj 150 eur.

„Na preventívnej prehliadke som minulý rok nebol, som si vedomý toho, že ak pôjdem k zubárovi, budem musieť platiť, spolieham sa na to, že som zatiaľ nemal problém so zubami,“ hovorí Milan z Pezinka. Poplatky zubárov sa totiž mnohým Slovákom zdajú vysoké. Sumy, ktoré si od nich inkasujú stomatológovia, sú pritom rôzne. Výška poplatkov je podľa Gašiča individuálna a závisí to od viacerých faktorov.

„Do cenotvorby sa premieta nielen veľkosť zubného kazu a spotrebovaného materiálu, ale aj vybavenia ambulancie a réžia lekára. Ak má lekár vyšší nájom, tak má aj výkon vyššiu cenu,“ tvrdí Gašič. Vysoké ceny sú podľa neho v porovnaní s inými mestami určite v Bratislave.

„Lekárom, či už sú to živnostníci, fyzické či právnické osoby, vznikajú nejaké náklady s prevádzkou priestorov, prenájmom, materiálmi, platmi pre sestričky, na prístroje a zdravotné poisťovne hradia len časť nákladov potrebných na realizáciu jednotlivých stomatologických výkonov, nadštandard si uhradí pacient,“ vraví Ján Vančo, ekonóm Slovenskej komory zubných lekárov. „Jednoznačne presadzujeme tieto ceny podľa zákona o cenách, to sú ekonomicky opodstatnené náklady, ktoré súvisia s prevádzkou ambulancie.“

Napriek nespokojnosti s cenami pacienti podali na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou iba 6 podnetov, ktoré sa týkali poplatkov, 62 podaní sa týkalo nespokojnosti s postupom pri liečbe. „Vysoké ceny u zubára znamenajú pre ľudí určitú finančnú záťaž, máme spätnú väzbu od pacientov, sumy sú naozaj vysoké, ak si lekári premietajú do cien výkonov drahé prístroje a niekedy pacienti ani nevedia, za čo vlastne platia,“ tvrdí Vladimír Halász z Občianskeho združenia Slovenský pacient.

„V budúcnosti by sme sa chceli bližšie zaoberať sťažnosťami na ceny, ktoré pacienti platia u lekárov.“ Hlasy z radov pacientov smerujú na nespokojnosť s cenami už aj za základné ošetrenie zubného kazu či podanie injekcie, pri ktorých ceny prekračujú stovky eur.

Zdravotné poisťovne môžu svojim poistencom čiastočne uhradiť sumu, ktorú zaplatia aj u nezazmluvneného stomatológa, potrebujete však dopredu súhlas poisťovne, žiadosť musíte dať písomne, nesmiete byť neplatičom a musíte mať aj preventívnu prehliadku. "Poistenec musí spĺňať isté kritériá na poskytnutie takého príspevku, jedným z nich v prípade ošetrenia u zubného lekára je absolvovanie preventívnej zubnej prehliadky v predchádzajúcom roku a je dopredu potrebný súhlas zdravotnej poisťovne na základe písomnej žiadosti poistenca,“ tvrdí Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Podobné podmienky má aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Poistencovi na základe jeho žiadosti môžeme poskytnúť príspevok na úhradu zdravotnej starostlivosti poskytnutej nezmluvným poskytovateľom, poistenec musí spĺňať podmienky určené zdravotnou poisťovňou,“ dodáva hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Zdravotná poisťovňa Dôvera má k dispozícii viacero zmluvných lekárov, preto odporúča svojim poistencom, aby navštevovali predovšetkým týchto. „Pacient má, samozrejme, právo na slobodný výber lekára, no ak sa rozhodne ísť k nezmluvnému, tak s vedomím, že si bude sám hradiť výkon v plnej alebo čiastočnej výške,“ dodáva hovorkyňa.

Aj poistenci Dôvery môžu písomne požiadať úhradu u nezmluvného lekára. "Písomnú žiadosť treba podať na schválenie aspoň 30 dní pred predpokladaným termínom návštevy nezmluvného lekára. Poistenec nesmie byť neplatič. Každú žiadosť posudzujeme individuálne a ak ju schválime, tak uhradíme približne 80 % z ceny, akú máme dohodnutú so zmluvnými lekármi,“ hovorí Monika Šimunová hovorkyňa Dôvery. Ak však ide o akútne prípady, kedy poistenec vyhľadá najbližšieho lekára a za poskytnutú neodkladnú zdravotnú starostlivosť náklady uhradí zdravotná poisťovňa.

1 debata chyba