Očné preventívne prehliadky sú dôležité, rovnako aj samovyšetrenie

K preventívnym prehliadkam, ktoré (aspoň podaktorí) Slováci poctivo ročne absolvujú, patria gynekologické, zubné či prehliadka raz za dva roky u všeobecného lekára. Na vyšetrenie očí sa akosi zabúda.

19.02.2012 00:00
prehliadka, očný lekár, oči, vyšetrenie oka Foto:
Vyšetrenie na štrbinovej lampe.
debata (2)

V rámci preventívnej prehliadky u všeobecného lekára im je venovaná minimálna pozornosť. „Všeobecný lekár sa spýta pacienta, či vie prečítať písmená na tabuli. Pacient povie, že vie a je to vybavené. Ale to „vie“ je široký pojem. Je veľmi riskantné spoľahnúť sa na to, že keď „vie“, znamená to, že všetko je v poriadku,“ upozornil očný lekár Radovan Piovarči z bratislavskej Očnej kliniky NeoVízia.

Špeciálnu očnú preventívnu prehliadku by sme mali pravidelne absolvovať z dôvodu, že väčšina očných ochorení nebolí. Oko nebolí, chorobu nevidno, no oko je napriek tomu choré – toto je štádium, v ktorom sa dajú oči ešte bezbolestne a bezproblémovo zachrániť. Očné ochorenia sa vyvíjajú pomaly, a keď sa už objavia ich prvé príznaky, môžu vyústiť do trvalého poškodenia. „Bolo by dobré, keby si to ľudia uvedomili a absolvovali očné vyšetrenie, minimálne raz za rok,“ odkázal R. Piovarči.

Vďaka spomínanej prehliadke možno včas zachytiť a následne začať liečiť šeroslepotu (degeneratívne ochorenie sietnice), malígny melanóm (najčastejší nádor oka), infarkt oka či glaukóm. V niektorých prípadoch dokáže očný lekár odhaliť, resp. nájsť aj iné, napríklad autoimunitné ochorenia, ochorenia obličiek, kĺbov, pečene, pľúc, pľúcnu fibrózu, sklerózu multiplex a iné degeneratívne mozgové ochorenia, alebo civilizačné a infekčné ochorenia (HIV, toxoplazmóza).

Aj cukrovka sa najskôr prejaví na sietnici oka. „Hodnoty cukru u diabetika sú kolísavé, tým pádom mu začne kolísať aj videnie. Očný prejav, ktorý sa nazýva endokrinná orbitopatia býva niekedy prvým príznakom Basedowej choroby (ochorenie štítnej žľazy)“, informoval R. Piovarči.

Očné vyšetrenie by malo obsahovať:

  • jednoduché vyšetrenie zrakovej ostrosti – čítanie bez okuliarov
  • meranie objektívnej refrakcie alebo vyšetrenie autorefraktometrom – v očiach sa zmerajú dioptrie na diaľku a tieto namerané dioptrie sa následne skúšajú vložiť do skúšobných rámikov. Porovnáva sa rozdiel (s okuliarmi a bez nich)
  • meranie vnútroočného tlaku – prevencia glaukómu či zeleného zákalu
  • vyšetrenie oftalmologickým mikroskopom – očný lekár ním vyšetruje okolie oka – viečka, riasy, bielko, spojovkový vak, dúhovku, reakcie zrenice (či sa zužuje, rozširuje, či reagujú obe spolu), šošovku. Ďalej sa oko vyšetruje aj do hĺbky – sietnica, zrakový nerv, prípadné zmeny na žltej škvrne, v periférnej časti sietnice, na cievach a tiež zmeny zrakového nervu
  • vyšetrenie zorného poľa perimetrom

„Máme pacientov, ktorí nevedia nežmurknúť“, hovorí doktor Piovarči a dodáva, že pre nich majú k dispozícii kontaktnú vyšetrovaciu šošovku. Do oka sa kvapne kvapka, čím sa oko lokálne umŕtvi. Pacient povrch oka ani priloženú šošovku na oku necíti. Cíti len silné svetlo, ktoré mu svieti do oka. To dráždi a nepríjemné pichá, no oko nežmurkne.

Okrem ročných očných preventívnych prehliadok odporúča doktor Radovan Piovarči aj samovyšetrenie. Každé oko by sme si mali vyšetrovať zvlášť, najideálnejšie raz za týždeň. „Stačí sa pozrieť z balkóna a usúdiť: Vidím rovnako, všetko je v poriadku. Alebo sa skontrolujte v zrkadle – a základné vyšetrenie je za vami. Pacientom s problémom so štítnou žľazou sme radili, aby sa pozreli na staré fotky – rozdiel je jednoznačne vidieť.“

MUDr. Radovan Piovarči
je primár bratislavskej očnej kliniky NeoVízia
www.neovizia.sk

2 debata chyba