Skoncovať s fajčením môže pomôcť tzv. iCoach

Ľuďom, ktorí chcú prestať s fajčením, môže pomôcť inovatívny a bezplatný nástroj určený na odvykanie od fajčenia.

01.02.2013 14:00
fajčenie, cigareta Foto:
Ako skoncovať s fajčením?
debata

Prostredníctvom tzv. iCoachu môžu fajčiari získať individuálne tipy a rady, ako sa zbaviť zlozvyku, či dostávať pravidelné e-mailové správy na podporu každého kroku na ceste k životu bez fajčenia. K dispozícii im je aj fórum, kde sa môžu vzájomne podporovať, či graf na preukázanie pokroku.

„Som veľmi rada, že iCoach pomáha už tisíckam užívateľov, a že ku kampani Exfajčiari sú nezastaviteľní sa na stránkach Facebooku pripojilo už viac než 2,8 milióna ľudí,“ uviedla generálna riaditeľka Európskej komisie pre zdravie a spotrebiteľov Paola Testori Coggi.

Informácie o kampani komisie, ktorá priniesla aj iCoach, možno získať na webe www.becomeunstoppable.eu.

Najviac fajčiarov sa pokúša prestať fajčiť bez externej pomoci. Ukazuje sa, že medzi Európanmi sú zdravotné obavy najčastejším motívom pre skončenie s fajčením. Obavy o vlastné zdravie sú síce v Európskej únii najčastejším motívom pre skončenie s fajčením, Slovensko je však v tomto špecifické. Až 54 percent bývalých fajčiarov uvádza, že príčinou ich rozhodnutia sú vysoké ceny tabakových výrobkov a nie zdravie

Podľa posledného prieskumu Eurobarometer Špeciál, ktorého výsledky boli zverejnené v máji 2012, viac ako štvrtina občanov EÚ je v práci aspoň „príležitostne“ vystavená tabakovému dymu. Celkovo fajčí 28 percent populácie EÚ.

Ľudia vo veku 25 až 40 rokov fajčia častejšie ako staršie vekové skupiny, vo väčšej miere fajčia manuálne pracujúci robotníci, živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby. Na Slovensku by sa ochrana nefajčiarov mala sprísniť, vláda nedávno rozšírila zákaz fajčenia aj na prevádzky v nákupných centrách, či cukrárne.

debata chyba