Aké dávky vitamínu D pomôžu proti chrípke?

Vitamín D má medzi vitamínmi zvláštne postavenie, pretože telo si ho dokáže vytvárať aj samo a nie je vždy nutné dodávať ho v potrave. Tvorba vitamínu D v našej koži však závisí od prítomnosti UV žiarenia.

05.02.2013 06:00
D vitamín Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Musí ísť o vlnovú dĺžku 290–315 nm a čoraz viac odborníkov tvrdí, že v našom miernom pásme je počas neskorej jesene a zimy práve toto problémom. Zásoby vitamínu D z leta sa tak minú približne v priebehu troch mesiacov.

A čo vitamín D v potrave? Jeho významné množstvo obsahujú napríklad ryby, ich tuk, vaječný žĺtok, mlieko a maslo. Lenže aj tu je limitujúcim faktorom skutočnosť, že sliepky z uzavretých klietkových chovov slnko nikdy nevidia, ryby sa na farmách chovajú v prehustených nádržiach, navyše Slováci „rybacinu“ práve nemilujú. Zo slovenských detí pravidelne konzumuje ryby len 14 %. Obsah „déčka“ v mlieku a masle závisí od ročného obdobia – kravy si ho totiž vytvárajú počas pastvy na slnku.

O vitamíne D sa vo všeobecnosti vie, že podporuje dobré vstrebávanie a využitie vápnika. Užíva sa ako prevencia výskytu krivice, ochorenia, ktoré malo ešte začiatkom storočia u nás epidemické rozmery. Každému slovenskému dieťaťu pediater predpisuje minimálne do jedného, optimálne až do troch rokov života, vitamín D v kvapkách. Preventívne 600– 800 IU (medzinárodných jednotiek) od 2. týždňa života. Dnes sa odporúča dávať ho v zime aj starším deťom až do puberty. „Déčko“ obyčajne užívajú ľudia trpiaci rednutím kostí (spoločne s vápnikom) či pacienti s ochorením obličiek a pečene.

Odhliadnuc od mnohých ďalších pozitívnych účinkov „déčka“ (napr. antidepresívnom), málo sa vo všeobecnosti vie o jeho „protichrípkovom“, resp. protivírusovom účinku. Praktická lekárka MUDr. Ludmila Eleková z Prahy, ktorá sa v Čechách stala známou vďaka svojmu odmietavému postoju voči očkovaniu proti chrípke, odporúča v zime ľuďom denne užívať až okolo 5 000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D. „Za bezpečné dávky sa považujú dávky okolo 5 000 IU pre dospelého. Dojča dostáva v priebehu prvého roka života približne 500 IU, čo zodpovedá dávke 5 000, dokonca až 10 000 IU pre dospelého," tvrdí.

Väčšina oficiálnych odporúčaní týkajúcich sa užívania D vitamínu sa však pohybuje pri dávke okolo 400–800 IU, pričom farmaceutické preparáty s najvyššou dávkou „déčka“ majú 1 000 IU v jednej tablete.

Na otázku Pravdy, či nejde o príliš vysokú dávku hroziacu otravou, odpovedá: „To máte ako s vitamínom C. Oficiálna denná odporúčaná dávka je okolo 100 mg, sú však odborníci, ktorí céčko odporúčajú užívať v gramových dávkach. Denné odporúčané dávky sú minimálne pre prežitie, v prípade déčka na to, aby sme nedostali napr. krivicu. Nie je to však optimálna dávka. 5 kg vážiace dojča berie rok a viac denne dávku 500 IU. To je to isté ako 5 000 IU pre 50 kg vážiaceho človeka alebo 10 000 IU pre stokilového. Osobne odporúčam tých 5 000 IU, a to tým pacientom, u ktorých viem, že majú D vitamínu málo. Moja rodina konzumovala uvedenú dávku pol roka, od tej doby brávame 2 000 IU v zime, v lete menej. Robíme to tak už druhú zimu a výrazne sa nám znížila chorobnosť, aj dcérke so zníženou imunitou. Predtým bola chorá každý mesiac od septembra do apríla. Teraz berie déčko do 1 500 IU pri váhe 16 kg.“

Podľa doktorky zásoby „déčka“ z leta človek spotrebuje do Vianoc. Aj to je dôvod, prečo najväčšie epidémie chrípky prichádzajú v januári a neskôr. 2 000 IU vitamínu D je podľa MUDr. Ludmily Elekovej absolútne bezpečná dávka pre každého dospelého, pričom optimálne je dať si v zime laboratórne zistiť hladinu vitamínu D z krvi. „Len upozorňujem, že v ČR toto vyšetrenie stojí okolo dvetisíc Kč, takže lekár sa asi bude brániť,“ podotýka MUDr. Eleková. „Samotné déčko v lekárňach je však lacné a treba si uvedomiť, že prípadná péenka človeka vyjde draho. Takže, ak by ste si vyšetrenie aj mali zaplatiť, na základe výsledku si nasadíte potrebnú dávku vitamínu a vyhnete sa chrípke či inému vírusovému ochoreniu, stojí to za to,“ uzatvára.

Hladina D vitamínu v krvi by sa mala pohybovať v rozmedzí 30–80 mg/l. Zástancovia užívania D vitamínu ako protichrípkovej prevencie však tvrdia, že optimálnu ochranu si telo vytvorí pri hladine 50 mg/l a vyššej. 66-ročná príbuzná autorky tohto článku užíva vitamín D v kapsuliach už 10 rokov ako prevenciu osteoporózy. V januári tohto roka jej stanovovali hladinu vitamínu D z krvi a výsledok bol na spodnej hranici oficiálnej normy: 29 mg/l. Pri užívaní D vitamínu na lekársky predpis. Podľa oficiálneho dávkovania v príbalovom letáku.

Čo hovorí štúdia

V decembri až marci 2008/2009 sa v japonskom Tokiu robila randomizovaná, dvojito zaslepená štúdia zahŕňajúca 430 školákov vo veku 6–15 rokov týkajúca sa vzťahu vitamínu D3 a chrípky. Polovica detí denne prijímala dávku 1 200 IU vitamínu D, druhá polovica dostávala placebo. Zistilo sa, že v skupine detí, ktoré dostávali dávku „déčka“, sa podarilo výskyt chrípkových ochorení zredukovať o 42 %.

Odborníci tvrdia, že nie dávka D-vitamínu, ktorú človek prijíma, ale jeho hladina v krvi je dôležitá. Mala by sa pohybovať medzi 50–70 mg/l. Niektorí dospelí potrebujú dennú dávku „déčka“ až okolo 8 000 IU, aby dosiahli potrebnú hladinu v krvi. Samozrejme, optimálnou metódou na vytvorenie dostatočnej hladiny vitamínu D v organizme je vystavenie svojej pokožky slnku. Viac odborných článkov o vitamíne D v angličtine na www.articles.mercola.com.

Príznaky predávkovania vitamínom D
(ku otrave môže dôjsť len z orálneho príjmu, nikdy nie z prílišného slnenia): anorexia, vracanie, bolesti hlavy, zmätenosť.
V akútnej fáze boli u postihnutých pozorované srdečné arytmie, kŕče, smäd atď.
Aj preto by podľa autorov odbornej publikácie Vitamíny z roku 2004, doc. MUDr. Pavla Hlúbika, CSc. a Ing. Libuše Opltovej, mali byť dávky vitamínu D vyššie ako 25 mikrogramov (to je 1 000 IU) ordinované len pod lekárskym dohľadom pri kontrole jeho hladiny v krvi a v moči.

3 debata chyba