Chrípku si možno pomýliť aj so silným prechladnutím

Mnoho ľudí si mýli chrípku so silným prechladnutím, avšak chrípka je zvyčajne vážnejšie ochorenie. "Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka," poukázala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

05.02.2013 14:57
Chripka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Lekár podľa jej slov zvyčajne určuje diagnózu chrípky na základe klinických príznakov. Potvrdiť vírus chrípky umožňujú laboratórne testy z výterov hrdla alebo nosa.

Ako viacero vírusových ochorení, chrípka sa musí vyležať. „Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. V prípade ťažkých priebehov indikujú lekári podávanie antivirotík. Dôležitý je tiež zvýšený príjem tekutín a vitamínov,“ priblížila Skalická.

Z hľadiska získania chrípkovej infekcie, ktorá za minulý týždeň potrápila tisíce Slovákov, sú rizikovou skupinou osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku. Z hľadiska závažnosti priebehu ochorenia sú to osoby s rôznymi chronickými ochoreniami, napríklad kardiovaskulárneho systému, metabolickými ochoreniami a chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Čo sa týka možných komplikácií chrípky, ďalšou rizikovou skupinou je staršia populácia.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní. Prevencia vzniku a šírenia chrípky a chrípke podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu. Z hľadiska ďalšieho šírenia infekcie je veľmi dôležité obmedzenie kontaktu s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov ochorenia. Chorí by mali používať papierové vreckovky jednorazovo, po použití ich zahodiť a umyť si ruky.

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. „Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 stupňov. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle,“ priblížila Skalická.

Ku klinickým príznakom dochádza za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

1 debata chyba