Chrípka sa u mužov údajne prejavuje horšie ako u žien

Takzvaná mužská chrípka pravdepodobne naozaj existuje. Tím britských vedcov na čele s Amandou Ellisonovou z University of Durham zistil, že muži majú počas chrípky horšie symptómy ako ženy, pretože ich mozog obsahuje viac tepelných receptorov v hypotalame.

08.02.2013 06:00
kašeľ - choroba - prechladnutie - boľavé hrdlo Foto:
Vedecké dôkazy o existencii mužskej chrípky sa objavili už v roku 2009.
debata

U detí sú chrípkové symptómy rovnaké u chlapcov aj u dievčat, pretože ich preoptická oblasť hypotalamu je rovnako veľká. Keď sa však chlapci dostanú do puberty, začne sa im tvoriť v tele testosterón, ktorý túto oblasť zväčší, následkom čoho sa im zvýši aj počet tepelných receptorov.

„Keď dostanete chrípku, jedným zo symptómov je, že sa vám zvýši teplota, čím váš organizmus bojuje s vírusmi. Tie totiž nedokážu prežiť pri vyšších teplotách. O toto zvýšenie teploty sa postará práve preoptická oblasť hypotalamu, ktorá je však u mužov väčšia než u žien. Preto majú muži počas chrípky vyššie teploty a cítia sa horšie,“ uviedla Ellisonová pre BBC.

Vedecké dôkazy o existencii mužskej chrípky sa objavili už aj v roku 2009, vtedy však išlo o výskum na geneticky modifikovaných myšiach, a preto tieto výsledky mnohí odborníci označili za nedostatočné. Ellisonová a jej tím však vychádzali zo štúdia ľudských mozgov. „Táto štúdia je len súčasťou veľkej debaty o rozdieloch medzi mužmi a ženami a o tom, ako rozdiely v ich mozgoch môžu ovplyvňovať ich správanie. Problém mužskej chrípky vždy spočíval v tom, že neexistuje dostatok priamych dôkazov o tom, že muži sa naozaj cítia horšie než ženy. My sme prišli iba s možnou príčinou,“ dodala.

Či naozaj existujú také výrazné rozdiely medzi priebehom ochorenia chrípky, majú potvrdiť alebo vyvrátiť až ďalšie výskumy.

debata chyba