Trpíte inkontinenciou moču? Pomôže vám DVD s cvikmi - je zdarma

Ženám i mužom, ktorým znepríjemňuje život inkontinencia moču, môže pomôcť úplne nové DVD s názvom Cviky na posilnenie svalov panvového dna.

08.02.2013 14:00
žena, pomočovanie, toaleta, toaletný papier,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako totiž zdôraznila rehabilitačná lekárka Jana Vlková, práve svaly panvového dna sú pri stresovej inkontinencii často „hlavným vinníkom“. Upozornila však aj na to, že cieľom DVD nie je poskytnúť návod na samoliečbu – dôležitá je totiž návšteva odborníkov, ktorí postihnutému liečbu i cvičenie ušijú na mieru.

Stresová inkontinencia sa objavuje pri zvýšení vnútrobrušného tlaku – pri kýchaní, kašli, smiechu či prenášaní bremien. Tvorí približne polovicu prípadov samovoľného úniku moču. Inkontinencia sa celkovo objavuje výrazne častejšie u žien ako u mužov, pričom k ochabnutiu svalov panvového dna u nich často vedie nesprávna životospráva, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu, gravidita či pôrod.

Podľa Vlkovej si treba uvedomiť, že nejde o chorobou a čím skôr ju človek začne riešiť, tým ľahšie sa môže vyhnúť vážnym problémom. K lekárovi treba zájsť aj preto, aby zistil, či skutočne ide „len“ o ochabnuté svaly alebo táto porucha signalizuje nejaké ochorenie – napríklad diabetes alebo sklerózu multiplex. „Pacient by mal navštíviť lekára hneď, ako sa u neho objavia prvé príznaky,“ povedala Vlková.

Ak za inkontinenciu skutočne môžu slabé svaly panvového dna, treba okrem cvikov dodržiavať správny pitný režim, vyliečiť prípadný chronický kašeľ, vylúčiť aktivity namáhajúce panvové dno, pravidelne sa vyprázdňovať, pri močení „nedotláčať“, znížiť telesnú hmotnosť a venovať sa vhodným druhom fyzickej aktivity. Bez toho cvičenie stráca na efektivite. Ako uviedla Vlková, pri cvikoch nie je rozhodujúca kvantita, ale kvalita a pravidelnosť.

„Liečba si vyžaduje aktívny prístup,“ vysvetlila. Posilňovanie panvového dna prirovnala k navštevovaniu fitness centra – výsledky sú viditeľné až po istom čase a dôležité je v aktivite nepoľavovať. Keďže svaly panvového dna nevidno a výsledky cvičenia sa dostavia až po troch až štyroch mesiacoch, mnoho ľudí to vzdá. Aj preto vzniklo spomínané DVD, ktoré môže ľudí trpiacich inkontinenciou moču motivovať, aby cvičili nikým nerušení v súkromí domova.

„Cviky nie sú náročné a sú vhodné pre väčšinu populácie. Navyše v prípade, že pacient cvičí pravidelne a správne, dochádza k zlepšeniu stavu až v 80 percentách prípadov,“ vyhlásila Vlková, pod ktorej vedením DVD vzniklo. Manažérka spoločnosti Hartmann-Rico Andrea Pisingerová vysvetlila, že ich k tvorbe DVD viedlo napríklad aj to, že až 33 percent žien príznaky inkontinencie ignoruje. Ide totiž o intímny problém, o ktorom sa nielen ženy hanbia hovoriť. „Nazdávame sa, že práve názorné ukážky cvikov v reálnom čase a na obrazovke dokážu pomôcť ženám, ktoré sa napríklad hanbia zájsť do centra alebo prosto chcú byť pri cvičení samé,“ uviedla.

Výukové DVD s názornými ukážkami a zostavami cvikov pre začiatočníkov i pokročilých je zdarma a možno si ho objednať na stránke www.moliklub.sk alebo na bezplatnej telefónnej linke 0800 100 150.

debata chyba