Kontaktné šošovky na jedno použitie znižujú riziko infekcie

Nosíte dioptrické okuliare a v zime športujete? Určite v takom prípade uvítate možnosť športovať s kontaktnými šošovkami. Zídu sa predovšetkým pri lyžovaní alebo snoubordovaní, teda pri aktivitách, pri ktorých treba ochranné okuliare.

10.02.2013 06:00
oko, kontaktná šošovka, kontaktné šošovky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kontaktné šošovky možno nosiť každý deň, ale aj iba príležitostne. Vhodné sú najmä pri športovaní, voľnočasových alebo spoločenských aktivitách – práve vtedy sú ideálne šošovky na jedno použitie. Ich výhoda je v tom, že sa o ne netreba starať, ani ich čistiť. Stačí ich večer z oka vybrať a vyhodiť. Na trhu sú už dnes kontaktné šošovky so zvlhčujúcimi zložkami a lubrikantom.

Výhody kontaktných šošoviek pri športovaní v zime

Periférne videnie: Oproti klasickým okuliarom kontaktné šošovky poskytnú presnú zrakovú korekciu v celom zornom poli, vidíte ostro pohyby ostatných lyžiarov okolo seba.
Voľnosť: Pod lyžiarskou helmou môžu rámy okuliarov tlačiť, prípadne sa posúvať z nosa. Sklá sa zas môžu pri zmenách teploty zahmlievať. Takéto komplikácie so šošovkami nehrozia. Ekonomická voľba: Lyžiarske dioptrické okuliare s ochranným UV filtrom sú drahšie než jedno balenie šošoviek. Šošovky navyše možno použiť pre akúkoľvek inú príležitosť, nielen šport.
Bezpečnosť: Pri páde sa kontaktné šošovky nerozbijú, čo sa o okuliaroch s istotou tvrdiť nedá.

Aj oční lekári odporúčajú používať kontaktné šošovky, sú podľa nich bezpečné. Pred prvým použitím alebo pri ich zmene však treba navštíviť očného lekára či optometristu v očnej optike, ktorý zrak zmeria a odporučí vhodné kontaktné šošovky „na mieru“. Navštíviť očného špecialistu by mal človek, ktorý používa kontaktné šošovky, aspoň dvakrát do roka.

Zaujímavosti o kontaktných šošovkách

  • Šošoviek, ktoré sú určené len na jedno použitie, sa dotýkame len raz, čím sa znižuje riziko vzniku infekcie. Navyše sa o ne netreba starať. Stačí ich do oka vložiť a večer vyhodiť do koša.
  • Jednodňové kontaktné šošovky sú tenšie ako viacdňové, preto ich v oku takmer necítiť.
  • Pre toho, kto nosí kontaktné šošovky len 2–3-krát za týždeň, jednodňové sú najlacnejším riešením.
  • Pre plavcov znamenajú najnižšie riziko infekcie a finančnej straty pri ich poškodení.
debata chyba