Otázky a odpovede o zuboch: Škodí amalgám, čo je zubný kameň?

Nepoznali ste doteraz odpovede na niektoré základné otázky ohľadom zubnej starostlivosti? Možno máme pre vás odpovede.

12.02.2013 06:00
zubár - chrup - preventívna prehliadka Foto:
Amalgám je jedným z najstarších materiálov používaných v stomatológii. Súčasné amalgámy majú vylepšené zloženie a obsahujú oveľa nižšie množstvo ortuti.
debata (4)

Je možné zabrániť vzniku zubného kazu a jeho komplikácií?
Nedá sa úplne zbaviť ústnej mikroflóry, ale môžeme ovplyvniť jej aktivitu v našich ústach a obmedziť množenie baktérií. Základom prevencie zubného kazu je dôsledná hygiena, predovšetkým odstraňovanie zubného povlaku a zvyškov stravy. Dôležitými pomôckami by pritom mali byť okrem zubnej kefky a pasty aj dentálna niť, škrabky na jazyk, ústne vody. Samozrejmosťou by mali byť pravidelné preventívne prehliadky.

Hrozí zubný kaz všetkým ľuďom?
Niektorí ľudia majú väčší, iní menší sklon ku kazivosti zubov. Závisí to od mnohých faktorov. Predovšetkým už pri vývoji zubov je možnosť posilniť odolnosť zubnej skloviny vhodnou stravou matky v tehotenstve. Aj v detstve je možné zložením stravy ovplyvniť kazivosť zubov, ktoré sa ešte neprerezali. Kaz hrozí každému, kto sa dostatočne nestará o ústnu hygienu. Zvýšené riziko majú aj ľudia, ktorí jedia vo väčšom množstve potravu obsahujúcu cukry a škrob. Tiež množstvo tekutín prijímaných v potrave a tým aj množstvo slín, ktoré oplachujú naše zuby môže ovplyvniť riziko vzniku kazu. Sliny pomáhajú čistiť plochu zubu od povlaku a znižujú koncentráciu kyslých produktov baktérií. Preto je vyšší výskyt kazu u ľudí, ktorí málo pijú.

Kedy je vhodná prvá návšteva zubára s dieťaťom?
Na prvú preventívnu prehliadku by dieťa malo ísť hneď ako a mu prerežú prvé zúbky. Zvykne si na prostredie ordinácie, pachy aj zvuky a na lekára natoľko, že sa nebude báť otvoriť ústa. Lekár tak navyše môže hneď od začiatku kontrolovať správny vývoj jeho chrupu.

Je vhodné plombovať mliečne zuby?
Áno, a to čo najskôr. Dočasné zuby sú tiež citlivé a držia miesto pre trvalý chrup.

Ktoré zuby sa kazia najskôr?
Najskazenejšie bývajú najmohutnejšie zuby a teda prvé stále stoličky. Tie sa totiž prerezávajú ako prvé zo stálych zubov a mnoho rodičov si neuvedomí, že nejde o dočasný, ale stály zub a nevenujú tak jeho čisteniu dostatočnú pozornosť.

Čo je zubný povlak?
Mäkký lepivý povlak, ktorý sa na zuboch vytvára stále. Obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré sa podieľajú na vzniku zubného kazu. Dá sa odstrániť správnym čistením zubov zubnou kefkou.

Čo je zubný kameň?
Vzniká na zuboch zo zubného povlaku, pri nedostatočnej alebo nesprávnej hygiene zubov. Do prítomného zubného povlaku sa postupne dostávajú minerály zo slín a potravy, postupne sa tento mäkký povlak mení na tvrdé nánosy kameňa na zuboch.

Škodí amalgám zdraviu?
Amalgám je jedným z najstarších materiálov používaných v stomatológii. Súčasné amalgámy majú vylepšené zloženie a obsahujú oveľa nižšie množstvo ortuti. Množstvo ortuti, ktoré sa uvoľní pri odstraňovaní starých plomb, pri tuhnutí plomby, alebo pri používaní v ústach, je minimálne. Na túto tému bolo vypracovaných niekoľko štúdií, ktoré potvrdili, že množstvá prijímané každodenne v potravinách sú vyššie.

Ako dosiahnuť svieži dych?
Správnou a pravidelnou ústnou hygienou – odstraňovaním zubných povlakov, zubného kameňa a nežiaducich baktérii zo zubov, medzizubných priestorov, ďasien a jazyka.

4 debata chyba