Prečo niektorým ľuďom páchne z úst

Poznáte to možno veľmi dobre aj z okolia svojich známych. Niekto s vami konverzuje a vy sa musíte premáhať. Alebo možno sami patríte k tým, ktorí riešia problém zápachu z úst.

15.02.2013 13:40
jazyk - pery - ústa - zápach - problém Foto:
Ak si nečistíme zuby poriadne, nepoužívame zubnú niť či medzizubnú kefku, či nežujeme žuvačku, na povrchu zubov sa vytvorí bakteriálny povlak.
debata

Viete, v čom sa ukrývajú dôvody a pôvody nepríjemného problému?

  1. Jednou z najčastejších príčin zápachu z úst sú baktérie a ich produkty metabolizmu vyskytujúce sa u zápalov ďasien a paradentózy. Ak si nečistíme zuby poriadne, nepoužívame zubnú niť či medzizubnú kefku, či nežujeme žuvačku, na povrchu zubov sa vytvorí bakteriálny povlak. Baktérie produkujú mnoho kyselín a toxínov, ktoré dráždia ďasná.
  2. Pre toto ochorenie sú typické takzvané "choboty” (škáry medzi ďasnami a koreňom zuba), kde žijú baktérie. Tie produkujú zápach a v najhoršom môžu prispieť až k rozrušeniu závesného aparátu zubov, k ich uvoľneniu a vypadnutiu.
  3. Ďalšou príčinou zápachu môže byť nedostatok slín v ústach. Viac ako 400 druhov liekov spôsoboje zníženú produkciu slín. Ak nie je v ústach dostatok slín, veľmi ľahko sa premnožia baktérie, ktoré sa v konečnom dôsledku podieľajú na vzniku zápachu z úst.
  4. Aj mnohé ochorenia vedú k zápachu z úst. Rôzne zápaly nosných a vedľajších nosných dutín, mandlí. Sú to ochorenia tráviaceho traktu, ako napríklad žalúdočný reflux (porucha funkcie žalúdočného zvierača, vedúca k prestupu žalúdočných kyselín späť do pažeráka), ochorenie pečene či rôzne poruchy tvorby slín. Častý je výskyt zápachu z úst u pacientov s cukrovkou, kvôli zmená v pH ústnej dutiny, ktoré vedie k osídleniu baktériami a k mykózam, ktoré tiež spôsobujú nepríjemný zápach.
  5. Prvým krokom v liečbe by mala byť kompletná dentálna hygiene, nacvičenie správnej techniky čistenia zubov. Ak nenastane zlepšenie, váš zubný lekár vás pošle k ďalším odborníkom.
debata chyba