Rakovina pľúc ničí čoraz viac žien

Rakovina pľúc sa v Európe čoskoro stane zabijakom číslo jeden spomedzi nádorových ochorení u žien. Doteraz toto smutné prvenstvo patrilo rakovine prsníka.

16.02.2013 09:58
rakovina prsníka Foto:
U žien bola dosiaľ najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením rakovina prsníka. Do dvoch rokov však smutné prvenstvo pripadne rakovine pľúc.
debata (6)

Počet úmrtí na rakovinu pľúc sa dostal na prvé miesto už vo Veľkej Británii a v Poľsku a podobný trend je podľa zistení vedcov badateľný vo väčšine krajín Európskej únie. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v žurnále Annals of Oncology.

Nárast počtu úmrtí na rakovinu pľúc podľa odborníkov súvisí s rozšírením fajčenia medzi ženami v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Počet žien, ktoré rakovine pľúc podľahli, by mal rásť aj v ďalších rokoch. Vedci však dúfajú, že ako je fajčenie u žien čoraz menej populárne, tak tieto čísla by mali po niekoľkých desaťročiach začať klesať.

V tomto roku má podľa prognóz rakovine pľúc podľahnúť asi 82 640 Európaniek. Rakovina prsníka si vyžiada 88 886 obetí ženského pohlavia. Už v roku 2015 si však tieto nádorové ochorenia majú vymeniť pozície.

Tím výskumníkov vedený profesorom Carlom La Vecchiom analyzoval údaje počtov úmrtí na rakovinu u žien v rámci celej Európskej únie a v šiestich jednotlivých krajinách (vo Francúzsku, v Nemecku, Taliansku, Poľsku, Španielsku a vo Veľkej Británii). Zamerali sa pritom na rakovinu žalúdka, hrubého čreva, pankreasu, pľúc, prsníka, maternice a na leukémiu.

Z vyhodnotenia údajov vyplynulo, že na rakovinové ochorenia zomiera stále viac ľudí, čo však do značnej miery môže súvisieť s tým, že ľudia žijú dlhšie. Dobrá správa na druhej strane je, že celkový počet úmrtí na rakovinu však postupne klesá. Trendu poklesu úmrtnosti však odoláva práve rakovina pľúc, ktorá si vyberá čoraz viac životov žien v celej Európe.

Neklesá ani počet úmrtí na rakovinu pankreasu, a to tak u žien, ako aj u mužov. To do veľkej miery súvisí s tým, že dosiaľ sa nepodarilo vyvinúť účinný spôsob liečby tohto druhu rakoviny. „Je to znepokojivé. Je jediné z častých rakovinových ochorení, pri ktorom úmrtnosť v budúcnosti neklesne napriek tomu, že stále menej ľudí fajčí,“ uviedol La Vecchia z Milánskej univerzity. „Fajčenie a cukrovka sú zodpovedné za tretinu ochorení na rakovinu pankreasu, no nepoznáme príčinu pri ďalších dvoch tretinách.“

„Čo sa však týka rakoviny pľúc, očakávame, že počet úmrtí začne medzi rokmi 2020 až 2025 klesať vďaka tomu, že fajčí stále menej žien,“ doplnil taliansky vedec.

Na Slovensku je každý rok diagnostikovaných viac ako 2 000 nových prípadov rakoviny pľúc. Rakovina pľúc vzniká, keď sa začnú bunky v pľúcach abnormálne správať, nekontrolovane rásť a množiť sa. Rozlišujú sa dva základné typy nádorov pľúc.

Nemalobunkový karcinóm je najčastejším typom rakoviny pľúc a tvorí až 80 percent všetkých prípadov. Zvyčajne sa rozrastá a aj šíri pomaly. Malobunkový karcinóm je menej častý, rastie rýchlejšie a takisto sa častejšie šíri do okolitých orgánov. Považuje sa za agresívnejší typ nádoru a tvorí 15 až 20 percent všetkých prípadov.

6 debata chyba