Nádcha – prichádza z chladu, vyháňa sa teplom

Odborne je nádcha charakterizovaná ako zápal sliznice nosa so zvýšenou produkciou hlienu. Od chrípky ju rozoznať ľahko, nesprevádza ju totiž teplota.

19.02.2013 06:00
chrípka, teplota, nádcha, choroba, prechladnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Som prechladnutý“ povie človek, ktorý kýcha, smrká, v noci nemôže spať pre upchatý a červený nos a dá sa povedať, že na istý čas má poriadne znepríjemnený život! Existujú však aj ťažšie formy nádchy, keď sa lekárovi nevyhneme. Treba ho vyhľadať v prípade, že máme bolesti v hrudníku alebo vykašliavame krv.

Nádchu dostaneme ľahko, ešte ľahšie však v prípade, že podceníme chladné počasie a v zime sa oblečieme „naľahko“. Alebo sa spotíme a neprezlečieme. Keďže nádcha prichádza najčastejšie z chladu, z tela ju najúčinnejšie vyženieme teplom. Pomôže horúci kúpeľ, čaj, perina, teplé ponožky, naparovanie a termofor, najlepšie všetko dohromady. Pretože teplo ničí vírusy.

Rada veľa piť počas akejkoľvek choroby, nie je márna. Ani pri nádche, lebo tekutiny riedia hlieny. Piť možno čokoľvek nesladené, najlepšie teplé. Čo sa ešte pri nádche odporúča, je kýchanie. Kýchať, koľko telo žiada, pretože zadržiavanie môže spôsobiť zbytočný a hlavne bolestivý zápal. Z ovocia a zeleniny, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C, najviac zaberajú grepy, pomaranče, citróny, kivi, jablká, na sliznice sa však odporúča všetko, čo má žltú, zelenú a červenú farbu. Melón, tekvica, broskyňa, mrkva, zelená listová zelenina či paradajky.

Čo je prevenciou, aby sme v budúcnosti nepríjemnej nádche prešli? Ak sa poriadne obliekame a počas roka jeme veľa ovocia a zeleniny a napriek tomu sa nádcha opäť dostaví, asi to nestačí. K surovinám a potravinám, ktoré oslabujú imunitu, patria napríklad údeniny, biela múka a sladkosti. Treba ich obmedziť, alebo najlepšie úplne vylúčiť! Imunitu možno naopak podporiť surovou zeleninou.

debata chyba