Canisterapia – keď pes lieči človeka

Tým, že psi liečia, sa už roky zaoberá canisterapia. Na Slovensku je známa asi len päť rokov.

08.03.2012 13:27
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto:
Pre svojho pána vie byť každý pes canisterapeutom. Treba otestovať, či vie byť nápomocný aj pre druhých.
debata

Animoterapeutka Petra Moncmann zo Slovenskej asociácie psích terapeutov sa k nej dostala cez vlastné ochorenie. Pred piatimi rokmi jej lekári diagnostikovali cystu na mozgu a odvtedy máva epileptické záchvaty.

„Bola som vonku so svojou sučkou Bambuľkou, krížencom ratlíka a jazvečíka. Odrazu ma začala tlačiť smerom domov. Povedala som si, v poriadku, nechce byť vonku, ideme domov. No keď sme prišli domov, začala ma tlačiť do postele. A vtedy som dostala epileptický záchvat. Prebrala som sa až o polhodinu, na to, že ma olizuje a kňučí pri mne. Zachránila mi život,“ opisuje Petra Moncmann, ktorá sa následne začala zaujímať o canisterapiu a zháňať o nej dostupnú literatúru.

Alfou a omegou, canisterapeutickou bibliou sa jej stala kniha Canisterapie od špecialistky na psov, českej lekárky Lenky Galajdovej.

Canisterapia sa delí na živelnú a riadenú. Živelná je klasická, poznáme ju mnohí – ak si zaobstaráme psa, sme jeho majiteľom a on je našim spoločníkom. Je to istá forma psychoterapie, odporúča sa aj starým ľuďom, ktorým zomrie životný partner.

„Pes ich vytiahne z bytu von a okrem toho sa tiež majú s kým porozprávať,“ hovorí Petra Moncmann. V prípade riadenej canisterapie má pes (s canisterape­utickým certifikátom) svojho pána. Pacient je preňho cudzí človek, ktorého len navštevuje.

Títo psi sú výborní pomocníci pre pacientov s detskou mozgovou obrnou, pre starých ľudí, ktorí trpia depresiami, pre mentálne postihnutých, autistov, pre deti a dospelých umiestnených dlhodobo v nemocnici. Možná je jednorazová aj dlhodobá terapia.

Pre svojho pána vie byť každý pes canisterapeutom. Treba otestovať, či vie byť nápomocný aj pre druhých. Na to existujú rôzne kurzy, kde sa psy testujú na figurantovi. Alebo ich stačí vziať do domova sociálnej starostlivosti, na onkológiu či do krízového centra, ako to robí Petra Moncmann. „Hneď vidím, ktorý psík pomáha a ktorý nie.“

Pes vie o tom, že za chorými ľuďmi prichádza s účelom pomáhať im, a tiež, že okrem svojho pána má okolo seba niekoľkých chorých, ktorým pomáha. „Koľkokrát sa stane, že epileptický záchvat signalizujú traja-štyria psi naraz. Každý na to svojho pána upozorňuje svojím spôsobom.“ Sú aj psi, ktorí testami jednoducho neprešli a nebolo ich málo.

„Nepredstavujte si to tak, že ja niekomu odovzdám vycvičeného psa a terapia bude fungovať,“ približuje Petra Moncmann canisterapeutickú realitu. Dodáva, že pes a budúci pacient najskôr spolu komunikujú, spoznávajú sa. Nie vždy si však sadnú. Jeden človek otestuje aj troch-štyroch psov. Či si vyhovujú, vidieť vraj psovi na tvári.

Pre psov je canisterapia psychická záťaž. Počas nej spália viac, akoby celý deň ťahali sane. Pes pomáha pri fyzických aj duševných chorobách a v závislosti od toho, akou chorobou pacient trpí. Ak sú to svalové choroby typu svalová dystrofia, pacient psa hladká, alebo mu pes pomáha tým, že pacienta priľahne.

Petra Moncmann: „Pes má asi o štyri stupne vyššiu telesnú teplotu ako človek. Ak ho hladká starý človek, ktorý má problém s jemnou motorikou, rozohrejú sa mu kĺby a svaly, čím sa dobre pripraví na cvičenie s fyzioterapeutom. Pred polrokom sme v istom zariadení navštívili ležiacu pacientku, ktorá zo seba tri roky nevydala zvuk. Keď som jej vyložila na posteľ našu usmievavú Lilinku, kríženca norfolského teriéra, vydala zo seba hrdelný zvuk. Riaditeľka zariadenia nám povedala, že ju prvýkrát po troch rokoch počuje smiať sa.“

Canisterapeutický pes, ktorý môže pomáhať, resp. strážiť pacienta s určitým ochorením, musí byť zaregistrovaný v Červenom kríži. Až potom môže nosiť postroj s týmto označením a byť s pacientom nonstop. Podľa informácií Petry Moncmann sú problematické len obchody s potravinami. Takmer všade inde takto označeného psa reflektujú.

Pripomeňme, že na to, aby mohol pán navliecť svojmu psovi postroj s označením, musí bezpodmienečne prejsť výcvikom alebo canisterapeutickým kurzom. Tento postup podľa Petry Moncmann veľa ľudí nepozná. Za nedodržanie hrozia sankcie, udeliť ich môžu mestskí policajti.

Certifikát pre canisterapeutický tím (pes a psovod) udeľuje Slovenská asociácia psích terapeutov. Platí rok, neskôr dva roky. V prípade, že sa zmení pes alebo psovod, treba ísť opäť na pretestovanie.

Petra Moncmann (38) je zakladateľka a riaditeľka Slovenskej asociácie psích terapeutov a konzultantka v oblasti poskytovania terapie za pomoci špeciálne cvičených zvierat – psov (canisterapia) a mačiek (felinoterapia). Canisterapii sa venuje osem rokov.

debata chyba