Hemoroidy znepríjemňujú život

Veľmi častou chorobou žilového pôvodu je aj hemoroidálne ochorenie, známe tiež ako "zlatá žila". Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu docenta Ľubomíra Jurgoša polovica pacientov s ochorením žíl prekonala aspoň raz v živote aj túto chorobu.

12.03.2012 06:00
22-nedela hemo OREZ Foto:
Pri hemoroidoch sa často používajú rozličné maste, ktoré zmierňujú príznaky.
debata

„Vo veku nad 50 rokov ňou trpí takmer polovica populácie. Hemoroidy vznikajú opuchom, zápalom a poškodením žilových pletencov na vnútornej strane análneho otvoru,“ povedal.

Podobne ako chronické žilové ochorenie aj hemoroidálne ochorenie je postupujúci chorobný stav, ktorý výrazne znepríjemňuje každodenný život pacientov. Podľa lokalizácie rozlišujú lekári dva druhy hemoroidov – vonkajšie a vnútorné.

Vonkajšie hemoroidy sa nachádzajú navonok od análnej hranice. Často sú bolestivé a môžu byť sprevádzané opuchmi a podráždením. Svrbenie, ktoré je považované za príznak vonkajších hemoroidov, vzniká ako dôsledok podráždenia okolitej pokožky.

Vnútorné hemoroidy sa vyskytujú vnútri konečníka. Keďže v tejto oblasti nie sú receptory bolesti, vnútorné hemoroidy väčšinou nebolia a väčšina ľudí ani nevie, že ich má. Pri podráždení môžu krvácať.

Štádiá hemoroidov

  1. štádium: Hemoroidy nevytŕčajú z konečníka. Sú viditeľné len pri endoskopickom vyšetrení konečníka. Prejavujú sa krvou v stolici a pocitom cudzieho telesa v konečníku.
  2. štádium: Hemoroidy vystupujú z análneho otvoru pri tlaku na stolicu, ale spontánne (samovoľne) sa vracajú. V tomto štádiu sa hemoroidy prejavujú výtokom, svrbením, pocitom cudzieho telesa v konečníku a občasným krvácaním.
  3. štádium: Hemoroidy vystupujú pri tlaku na stolicu a dajú sa manuálne zatlačiť. Prejavujú sa výtokom, svrbením, pocitom cudzieho telesa v konečníku, občasným krvácaním a opuchom. Niekedy sa komplikujú trombózou a vznikom vredu žilovej steny.
  4. štádium: Hemoroidy sú trvalo vystúpené, nedajú sa manuálne zatlačiť. Spôsobujú silnú a trvalú bolesť, často krvácajú, môže vzniknúť trombóza a vred žilovej steny.

Ako sa liečia

  • U mnohých ľudí sa vyskytujú v miernej forme a ťažkosti ustúpia pri dodržiavaní rovnakých pravidiel, aké sa odporúčajú pre prevenciu hemoroidálneho ochorenia. Ide o lokálne ošetrenie pomocou vlažných kúpeľov, zvýšenú hygienu análneho otvoru alebo užívanie venofarmák a miestnych analgetík. Pokročilejšie štádiá hemoroidálneho ochorenia síce úplne nevyliečia, ale poskytnú aspoň dočasnú úľavu.
  • Dôležitá je úprava stravovacích návykov, zvýšenie podielu vlákniny v strave a dodržiavanie pitného režimu. U väčšiny pacientov je kombináciou týchto postupov možné dosiahnuť trvalý ústup ťažkostí. Ak napriek tomu ochorenie pretrváva, pristupuje sa k chirurgickému zákroku.

Osem pravidiel pre prevenciu a liečbu
Pri prevencii vzniku hemoroidov, ale i v rámci ich liečby je dôležité dodržať niekoľko zásad:

  1. Dodržujte prísnu hygienu análneho otvoru
  2. Vyvarujte sa zápchy, zaraďte do stravy veľa vlákniny a vody
  3. Hýbte sa pravidelne a často
  4. Vyvarujte sa tesného oblečenia (nohavice, sukne, spodná bielizeň)
  5. Nezdvíhajte ťažké predmety
  6. Nezdržujte sa dlhší čas v horúcom prostredí
  7. Každý deň si vyhraďte čas na pravidelnú stolicu, najlepšie ráno po vypití pohára vody
  8. V prípade ťažkostí sa vždy poraďte so svojím lekárom
debata chyba