Ak musíte často, problém nezanedbávajte

Začína sa to zväčša pri väčšej námahe, napríklad pri zdvíhaní bremien, kýchnutí či smiechu.

27.02.2013 06:00
únik moču - potreba močiť - ísť na WC Foto:
Samovoľný únik moču patrí k častým funkčným poruchám organizmu.
debata

Väčšina z nás si povie, že pár kvapiek uniknutého moču nie je žiadny problém. Ten sa však postupne zhoršuje, objavuje sa častejšie a pacient sa cíti nekomfortne. Ženy prvé štádiá zväčša riešia používaním dámskych hygienických pomôcok a riešenie odkladajú. Väčšinu prípadov pritom tvorí ľahká forma takzvanej stresovej inkontinencie.

„Objavuje sa pri zvýšení vnútrobrušného tlaku pri kýchaní, pri kašli, pri smiechu, prenášaní ťažších bremien. Lekár – urológ alebo gynekológ môže po vyšetrení presne určiť, či ide "len“ o ochabnutie panvového dna, alebo inkontinencia signalizuje chorobu, ktorú treba liečiť zložitejšie," vraví docent Jozef Marenčák z Urologického oddelenia NsP v Skalici. „Samovoľný únik moču totiž býva sprievodným javom aj pri ochoreniach ako cukrovka, skleróza multiplex či iných neurologických poruchách už v ranom štádiu. V takomto prípade nám inkontinencia signalizuje veľmi závažné ochorenia, ktoré je potrebné liečiť komplexne.“

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Máte podozrenie na inkontinenciu? ČO by ste si mali všímať.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Stresová inkontinencia tvorí približne polovicu prípadov samovoľného úniku moču. Pri prvom stupni dochádza k úniku len pár kvapiek moču. „Druhý stupeň charakterizuje pozvoľnejšie uvoľňovanie moču už aj pri chôdzi, najmä po schodoch, či pri ľahšej fyzickej práci. Tretí stupeň predstavuje prakticky permanentné odtekanie moču, močové ústrojenstvo si vôbec neplní svoju funkciu,“ upozorňuje docent Marenčák.

Ďalšiu štvrtinu prípadov tvorí urgentná inkontinencia, ktorá vzniká pri hyperaktívnom močovom mechúre. „Pacienti majú často urgentné nutkanie na močenie, pričom v momente, keď sa dostaví, majú problém dostať sa načas na toaletu. Príčinou falošných impulzov a zvýšenej citlivosti receptorov v stene močového mechúra býva často zápal močového mechúra, môže to byť nádor, tzv. kameň v močovom mechúre či iné degeneratívne ochorenie,“ vraví urológ.

Zvyšok tvorí kombinovaná urgentná a stresová inkontinencia, ktorá je vlastne spojením obidvoch predchádzajúcich typov. Až po správnom určení typu a stupňa inkontinencie je vhodné začať s liečbou a terapiou. Vo väčšine prípadov si však pacient vie pomôcť vlastnou vôľou a rešpektovaním lekára. Samovoľný únik moču patrí k častým funkčným poruchám organizmu. V rôznej forme a intenzite sa s týmto problémom stretávajú denne desiatky až stovky tisíc ľudí na Slovensku. V drvivej väčšine ženy. Každá piata sa so samovoľným únikom moču stretáva už okolo tridsiatky, po štyridsiatke je to už každá tretia žena a so zvyšujúcim sa vekom sa s inkontinenciou stretne prakticky každá druhá žena. Tento problém je však riešiteľný.

Inkontinencia nie je ochorenie, ale symptóm, že v tele človeka niečo nie je v poriadku – môže mať rôzne príčiny a celú škálu prejavov. „Samovoľný únik moču sa objavuje postupne, k nám sa pacienti dostávajú už v štádiu, keď je nutné riešiť vyššie štádiá tejto poruchy,“ vraví docent Marenčák.

„Nejde primárne o chorobu spôsobenú vonkajším nepriateľom, ale stavom nášho organizmu. Ide o ochabnutie svalstva v dolnej časti brušnej dutiny, ktoré je spôsobené často externými faktormi, ako je naša nesprávna životospráva, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu. A keďže ide o dominantne ženské ochorenie, treba dodať, že svoj podiel na tom má aj gravidita a pôrod.“

„Únik moču nie je nezvratný problém, dá sa však, ak je zachytený včas, životosprávou a cvičením upraviť,“ hovorí Jana Vlková, rehabilitačná lekárka špecializujúca sa na pomoc pacientom trpiacim na stresovú inkontinenciu z centra Medea Therapy v Liberci. „Pacient by mal navštíviť lekára hneď, ako sa u neho objavia prvé príznaky. V takomto štádiu je totiž možné nielen zastaviť zhoršovanie, ale aj výrazne zlepšiť situáciu. Chce to však spoluprácu s pacientom a najmä jeho silnú vôľu a ochotu.“

Podľa doktorky Vlkovej sa dá pre vlastné telo veľa spraviť cvičením panvového dna. „Cvičenia prinášajú svoje ovocie práve v tom, že cviky posilňujú činnosť a funkcie svalov zodpovedných aj za ovládanie močového mechúra. Cviky pritom nie sú náročné a sú vhodné pre väčšinu populácie. Navyše, v prípade, že pacient cvičí pravidelne a správne, dochádza k zlepšeniu stavu až v 80 % prípadov.“

Pacient sa však musí naučiť vyhýbať sa niektorým činnostiam, ktoré zaťažujú svaly brušnej dutiny, ako sú niektoré športové aktivity (beh, aerobik) alebo napríklad zaťažovanie zdvíhaním ťažkých predmetov. Rovnako sa treba vyhýbať aj aktivitám, ktoré môžu viesť napríklad k prechladnutiu systému (sedenie na zemi, pobyt v bazéne či pri mori bez toho, aby ste si po kúpaní vymenili mokré plavky za suché).

Životospráva, aktívny prístup k životu a pohyb dokážu vrátiť fungovanie močového ústrojenstva do prijateľnej podoby, pri ktorej k nepríjemným nehodám nedochádza, alebo dochádza len minimálne. Pri pretrvávajúcej inkontinencii je možné pristúpiť aj k chirurgickému zákroku, ktorý úspešne rieši problém v oblasti svalstva močového ústrojenstva. Kým však dôjde k takémuto rozhodnutiu, mal by sa pacient pokúsiť o zmenu cvičením, stravou, prípadne zmenu životného štýlu.

debata chyba