Máte podozrenie na inkontinenciu? Čo by ste si mali všímať?

Viete, že u žien sa inkontinencia delí na štyri typy. A čo by ste si mali všímať, ak máte podozrenie na problém s únikom moču?

27.02.2013 06:00
toaletný papier - inkontinencia Foto:
Problémy s inkontinenciou je nutné riešiť.
debata

Čo by ste si mali všímať a nezanedbať

  • nečakajte dlho s problémami s unikajúcim močom a čím skôr sa poraďte s lekárom, najlepšie s odborníkom, ktorý sa danej problematike venuje (najčastejšie s urológom alebo s gynekológom) – je veľká pravdepodobnosť, že mnohí z vás sa vyhnú čo i len minimálnej operácii
  • nemajte obavy z diagnostiky – v súčasnosti je vyšetrenie minimálne zaťažujúce
  • čím skôr prídete k lekárovi, tým menej komplikovaných vyšetrení budete musieť podstúpiť
  • čím skôr sa zdôveríte odborníkovi so svojimi problémami s udržaním moču, tým bude liečba jednoduchšia aj účinnejšia
  • nehanbite sa s lekárom hovoriť o svojom probléme
  • všímajte si aj svojich partnerov, najmä ak sú starší ako 50 rokov a presvedčte ich, aby tento svoj prípadný problém s únikom moču či s prostatou a podobne nezanedbali
  • dodržiavajte telesnú hygienu – dodáva to okrem iného aj sebavedomie
  • zoznámte sa so špeciálnymi cvikmi na posilnenie príslušného svalstva (panvového dna)

Štyri druhy u žien

Stresová inkontinencia
mimovoľný únik moču pri náhlom zvýšení vnútrobrušného tlaku, ku ktorému dochádza pri kašli, kýchnutí, smiechu, cvičení, zdvíhaní bremien, zmene polohy a podobne sa v odbornej terminológii nazýva stres. Nejde o stres psychický. U ženy na náhly vzostup vnútrobrušného tlaku, napríklad pri kýchnutí, odpovie močová trubica zvýšením uzáverového tlaku.

Urgentná inkontinencia
je mimovoľný únik moču spojený s náhlym neodolateľným nutkaním na močenie, okrem toho býva prítomné aj časté močenie cez deň (viac ako 7-krát) a tiež potreba močenia v noci (jeden a viackrát).
- urgencie na močenie, časté močenie cez deň aj v noci a únik moču v dôsledku nepríjemného nutkania na močenie sa označujú ako hyperaktívny močový mechúr. Spúšťacím mechanizmom bývajú infekcie močových ciest (aj nedostatočne liečené), kamene a nádory močového mechúra, cukrovka, zväčšená prostata, niekedy nahromadenie tvrdej stolice v konečníku, ale často sa príčina ani nenájde.

Zmiešaná inkontinencia
zahŕňa príznaky oboch predchádzajúcich ty­pov

Inkontinencia z preplnenia
nastáva, keď sa močový mechúr nedokáže úplne vyprázdniť. Príčinou môže byť nervová porucha alebo blokáda močovej trubice, ktorá bráni plynulému odtoku moču.

debata chyba