Pre kliešte sme atraktívne obete. Počet nakazených rastie z roka na rok

Slnečné a teplé dni lákajú na prechádzky po lesoch, ale aj v mestských parkoch, kde na ľudí číhajú rôzne nástrahy v podobe bodavého hmyzu, sršňov či kliešťov. Ľudia na uhryznutie a bodnutie reagujú rôzne, následky však väčšinou trvajú len niekoľko dní. Oveľa problematickejší je kontakt s kliešťom, ktorý bol infikovaný vírusom kliešťovej encefalitídy.

28.03.2012 07:00
kliešť, encefalitída Foto:
Na Slovensku bolo minulý rok zaznamenaných 108 prípadov kliešťovej encefalitídy, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 19 percent.
debata

Európske štatistiky uvádzajú, že približne 2 percentá kliešťov sú nositeľmi tohto závažného ochorenia. „Počet chorých sa u nás z roka na rok zvyšuje. V roku 2011 bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov za posledných pätnásť rokov a jeden sa dokonca skončil úmrtím,“ hovorí doktorka Jarmila Pertináčová, epidemiologička bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

O problematiku kliešťovej encefalitídy sa zaujíma aj Svetová zdravotnícka organizácia. „Ide o medzinárodný zdravotnícky a ekonomický problém. Do dnešného dňa na ňu totiž neexistuje účinná liečba,“ hovorí Veronika Vahalová, primárka Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre. V prípade kliešťovej encefalitídy ide o zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. „K prenosu infekcie dochádza prostredníctvom prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od zvierat, ktoré boli nakazené kliešťovou encefalitídou.“

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa chrániť pred prisatím kliešťa
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Závažnosť ochorenia spočíva najmä v jeho priebehu a možných následkoch. Charakteristický je dvojfázový priebeh, pričom prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa zvyčajne dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhá fáza je omnoho ťažšia, sprevádzajú ju vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, rovnováhy, paralýza, dokonca môže nastať aj smrť. Rekonvalescencia býva zdĺhavá a niektoré následky môžu pretrvávať po zvyšok života.

Na Slovensku bolo minulý rok zaznamenaných 108 prípadov kliešťovej encefalitídy, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 19 %. Prvenstvo vo výskyte ochorenia má Trenčiansky kraj. Je to oblasť s ideálnymi podmienkami na existenciu kliešťov. „Bolo by však mylné myslieť si, že ak človek nežije alebo sa nepohybuje v oblastiach s najvyšším výskytom kliešťovej encefalitídy, nemôže sa ňou nakaziť. To potvrdzuje aj prípad z minulého roka, ktorý bol zaregistrovaný v Prešovskom kraji. Muž vo veku 45 rokov sa touto chorobou nakazil v okolí Levoče, čo je región, ktorý sa vôbec nevyznačuje vysokým výskytom ochorenia. Jeho následkom nanešťastie podľahol. Je potrebné si uvedomiť, že kliešťová encefalitída ohrozuje nás všetkých,“ upozornila doktorka Pertináčová.

Rovnako dôležité je nepodceňovať pohyb v mestách. Ďalším rizikovým faktorom je cestovanie, a to najmä do susedných krajín ako Česká republika alebo Rakúsko. Obe krajiny zaznamenali výrazný nárast výskytu ochorení za minulý rok, a to aj napriek tomu, že zaočkovanosť je tam mnohonásobne vyššia ako na Slovensku.

Špecifický liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje. V prípade, že ochorenie prepukne, lekári zmierňujú a liečia len jednotlivé symptómy. „Kliešťová encefalitída patrí medzi preventabilné ochorenia,“ hovorí docent Rastislav Maďar, prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny. Účinnou formou prevencie je očkovanie. Očkovacia látka je overená a poskytuje až 99 % účinnosť. Napriek tomu sa zaočkovanosť na Slovensku pohybuje v rozpätí 1 až 2 % a v porovnaní s rokom 2010 má klesajúcu tendenciu.

„Je správne myslieť na svoje zdravie a spôsoby, ktorými si ho môžeme ochrániť. To, že máme k dispozícii vakcínu proti takému závažnému ochoreniu, je pre ľudí veľkou výhodou. Žiaľ, mnohí si to neuvedomia, kým nie je neskoro. Ak sa niekto pýta, či je toto očkovanie naozaj potrebné, mal by túto otázku položiť pacientovi, ktorý sa po niekoľkomesačnej liečbe a rekonvalescencii pokúša zaradiť späť do reálneho života. Ak je to vôbec ešte možné,“ dodáva docent Maďar.

Častejšou ako kliešťová encefalitída, ale menej nebezpečnou je lymská borelióza. Jej názov vznikol podľa mestečka Old Lyme v USA, kde ju po prvý raz rozpoznali. Pôvodcom je špirálovitá baktéria Borrelia burgdorferi. Jej typickým príznakom je červená vyrážka. Ďalšími prejavmi môžu byť horúčka, únava, triaška, bolesti hlavy, kĺbov, svalov či zväčšené uzliny. Na začiatku choroba veľmi pripomína chrípku. V Európe momentálne na túto chorobu neexistuje nijaká vhodná očkovacia látka. Príčinou je rozmanitosť borrélií. Liečiť sa však dá antibiotikami. Človek sa ňou môže nakaziť aj opakovane.

Prudký nárast počtu ľudí nakazených vinou kliešťov nastal v 90. rokoch minulého storočia. Podľa niektorých vedcov to zrejme súvisí s globálnym otepľovaním. Klimatické podmienky vhodné na vývoj kliešťov trvajú v posledných rokoch dlhšie a kliešte sa presúvajú aj do čoraz vyšších polôh.

debata chyba