Ako sa chrániť pred prisatím kliešťa

Vyhýbajte sa miestam s najväčším výskytom kliešťov. Ak sa kliešť neprisaje, choroby sa neprenášajú. Larvy a nymfy dosahujú veľkosť len približne 1 mm a sú takmer priehľadné, takže je možné ich ľahko prehliadnuť.

28.03.2012 07:00
kliešť - prisatý kliešť - nasatý parazit -... Foto:
Včas a správne ošetrite miesto vpichu. Prisatý kliešť by mal byť čo najskôr objavený a odstránený.
debata

Pohyb v oblasti s výskytom kliešťov obmedzte na čas, keď sú najmenej aktívne. Relatívne bezpečným obdobím je zima a suché leto. Najrizikovejšia je jar a jeseň.

Používajte mechanickú ochranu – oblečenie, ktoré chráni ruky aj nohy a pevnú obuv. Oblečenie by malo byť svetlé, aby ste zachytený hmyz na ňom dobre videli. Oblečenie môžete naimpregnovať repelentom.

Repelenty používajte správne. Pre krátky pobyt (2 až 4 hodiny) je možné aplikovať ho priamo na kožu. Pri dlhšom pobyte je lepšie impregnovať odev.

Včas a správne ošetrite miesto vpichu. Prisatý kliešť by mal byť čo najskôr objavený a odstránený. Po návrate z prírody preto celé telo dôkladne prezrite. Ak nájdete na tele kliešťa, odstráňte ho a ošetrite dezinfekčným roztokom.

Sledujte svoj zdravotný stav aj po opustení oblasti, aby ste prípadne vedeli upozorniť lekára na možný prenos infekcie.

Ako usmrtiť vírus v mliečnych výrobkoch

Keďže vírus kliešťovej encefalitídy sa môže nachádzať aj v tepelne neupravených mliečnych výrobkoch z domáceho chovu infikovaných zvierat (kravy, ovce, kozy), odporúča sa mlieko prevariť. Vírus pri teplote 56 °C stráca infekčnosť počas 30 minút.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Hoci sa odporúča používať repelenty a vhodnú obuv a odev, na ochranu pred kliešťovou encefalitídou to nestačí. Najlepšou prevenciou je očkovanie.

Očkovacia schéma: druhá dávka sa podáva za 1 až 3 mesiace po prvej, v období vysokej aktivity kliešťov už za 14 dní – imunita nastupuje 2 týždne po druhej dávke. Tretia dávka sa podáva 5 až 12 mesiacov po druhej. Prvé preočkovanie (posilňovacia dávka) za 3 roky, následne sa podáva 1 posilňovacia dávka každých 5 rokov, u ľudí nad 60 rokov veku – 1 posilňovacia dávka každé 3 roky. Očkovať je možné deti od 1 roku veku, horná veková hranica nie je určená.

Zdroj: klieste.sk

debata chyba