Infarkt sa asi bude dať predpovedať. Pomocou krvných testov

Americkí vedci objavili u ľudí, ktorí prežili infarkt, zvláštne tvarované bunky. Nazdávajú sa preto, že krvný test môže prezradiť, či niekomu hrozí srdcový záchvat.

30.03.2012 14:00
ekg, srdce, infarkt, stetoskop, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa štúdie vedcov zo Scripps Translational Science Institute (STSI) sú cirkulujúce endotelové bunky u pacientov s prekonaným infarktom abnormálne veľké a zdeformované, niektoré dokonca vyzerali, ako by mali niekoľko jadier. Tiež ich bolo takmer päť ráz viac, ako je bežné. Lekári skúmali krv 44 zdravých ľudí a 50 pacientov, ktorých so srdcovým záchvatom priviezli na pohotovosť v štyroch nemocniciach v kalifornskom San Diegu.

„Schopnosť diagnostikovať hroziaci infarkt sa považuje za Svätý grál v kardiovaskulárnej medicíne,“ vyjadril sa riaditeľ STSI Erik Topol, ktorý viedol výskum. Využitie tohto krvného testu v praxi by bolo pre lekárov veľkou pomocou. Pacientov s bolesťou hrude totiž často posielajú domov, pretože im podľa dostupných spôsobov diagnostiky bezprostredne infarkt nehrozí. Stáva sa však, že ho dostanú v nasledovných dňoch. „Keby sme týchto pacientov dokázali dostatočne skoro identifikovať, mohli by sme im dať lieky, ktoré tomu zabránia,“ uviedol Topol.

Štúdia, ktorej výsledky v stredu zverejnili v časopise Science Translational Medicine, má však jeden ‚háčik‘. Lekári totiž skúmali ľudí, ktorí už majú infarkt za sebou. „Skutočná otázka je – ide o dôsledok infarktu alebo o súčasť počiatočného procesu infarktu?“ pochybuje kardiológ Rob Simari, ktorý sa na výskume nezúčastnil. Podľa neho sú teda potrebné ďalšie dôkazy.

debata chyba