Pravidelná gynekologická prevencia zachraňuje životy

Rakovina krčka maternice je v celosvetovom meradle druhým najčastejším zhubným nádorom u žien. Ročne ich na ňu vo svete ochorie približne pol milióna, na Slovensku pribudne každoročne 600 žien s týmto ochorením, takmer 200 ich zomrie.

04.04.2012 06:00
17-nedela HLAVNA 5X Foto:
Ženy vedia, že by mali chodiť na preventívne prehliadky, ale máloktorá vie, ako presne by malo vyšetrenie prebiehať.
debata

Preto je dôležité, aby ženy včas rozpoznali svoje zdravotné riziká. „Len približne 20 percent slovenských žien absolvuje ročne preventívne prehliadky. Incidencia rakoviny krčka maternice je približne 22 ku 100-tisíc, pričom vo Veľkej Británii, kde je pokrytie preventívnych prehliadok takmer 80 percent, je výskyt tohto ochorenia len 10 ku 100-tisíc,“ hovorí Jozef Adam, prednosta gynekologickej kliniky FNsP Prešov.

„Vekové rozhranie žien, ktoré absolvujú preventívne prehliadky, je rôzne, a tak ako sa k svojmu zdraviu správajú zodpovedne mladé aj staršie ženy, tak aj ženy vo vyššom a mladšom veku nenavštevujú ,preventívky’,“ do­dal.

„Mnoho žien si myslí, že keď ich nič nebolí, k lekárovi chodiť netreba,“ konštatuje gynekológ Peter Hrabčák. „Mnoho ochorení však prebieha skryto, bez zjavných problémov. Zodpovednosť žien, pokiaľ ide o preventívne vyšetrenia, je stále oveľa nižšia, ako by si gynekológovia želali,“ podotkol Hrabčák.

PIANO

Ďalšie užitočné informácie nájdete v článku: Na čo má žena nárok pri preventívnej gynekologickej prehliadke.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa prednostu Adama má pritom každé obdobie života ženy charakteristické dominantné ochorenia, ktoré prevládajú v určitom veku. „V mladšom veku sú to väčšinou problémy s výtokmi, zápalové ochorenia, predpis antikoncepcie, neskôr prevládajú poruchy menštruačného cyklu, s vyšším vekom súvisí nárast nádorových ochorení, močová inkontinencia a klimakterické ťažkosti. Žiadne ochorenie však nie je typické vekom a aj ochorenia, ktoré boli popisované častejšie vo vyššom veku, sa vyskytujú aj u mladých žien a opačne,“ vysvetľuje prednosta.

„Poruchy menštruačného cyklu a ich liečba by mala byť multidisciplinárna so zameraním na neskoršiu plánovanú graviditu. Veľmi časté sú aj bolestivé stavy, ktoré môžu byť zápalového charakteru, môže ísť aj o endometriózu, ale aj nádorové ochorenia. V dnešnej dobe by mal gynekológ aktívne pátrať aj po problémoch spojených s prsníkmi,“ konštatuje Adam.

Najzodpovednejšie sú ženy medzi 20. až 45. rokom života, čo súvisí okrem porúch cyklu a zápalov aj so snahou o plánovanie rodičovstva. „Na prevenciu by pritom nemali zabúdať ani ženy, ktoré majú podviazané vaječníky, sú po menopauze alebo sú sexuálne neaktívne. Podľa skúseností lekárov práve v rizikovej skupine žien nad 35 rokov klesá počet tých, ktoré na prevenciu dbajú,“ dodal Hrabčák.

Čo by sa malo diať u gynekológa
Na prvé gynekologické vyšetrenie v rámci preventívnej prehliadky u gynekológa má nárok každá žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva. „Súčasťou vyšetrenia je odobratie anamnézy. Dôležitý je aj termín poslednej menštruácie, prítomnosť gynekologických ťažkostí, pôrodnícka anamnéza,“ vysvetľuje lekár Peter Hrabčák.

Pri vyšetrení sa do pošvy zavedú gynekologické zrkadlá, čo umožňuje vyšetriť steny vagíny a krčok maternice, diagnostikovať zápal, nádor či anatomické problémy. Kolposkopické vyšetrenie lepšie zhodnotí stav sliznice na krčku maternice a určité dysplastické zmeny, ktoré môžu viesť až k nádoru krčka maternice.

Gynekológ vezme ster z krčka na onkopreventívne vyšetrenie a podľa potreby aj výter na bakteriologické vyšetrenie. Vyšetrením pohmatom získa prehľad o veľkosti, tvare a uložení maternice, vaječníkov, dá sa stanoviť akútny alebo chronický zápal, alebo prítomnosť zrastov v oblasti malej panvy, prípadne vysloviť podozrenie na endometriózu. Súčasťou prevencie je aj ultrazvukové gynekologické vyšetrenie.

Jozef Adam upozorňuje, že pri pravidelných prehliadkach sa dá každé ochorenie zachytiť vo včasných štádiách. „Z nádorových ochorení ženských pohlavných orgánov je to jednoznačne krčok maternice, ale každé ochorenie má svoje prvotné príznaky, na základe ktorých môžeme predpokladať nejaké zmeny, ktoré nastávajú v organizme,“ povedal.

„Najľahšie preventabilný je karcinóm krčka maternice. Je najľahšie prístupný kolposkopickému aj cytologickému vyšetreniu. Podobne mamografický skríning prsníka odhalí aj nepalpovateľné, čiže nehmatné podozrivé oblasti v prsníku. Neoddeliteľnou súčasťou prevencie je aj vaginálna sonografická sonda, pomocou ktorej je gynekológ schopný s milimetrovou presnosťou sledovať progresiu niektorých nálezov v maternici aj na vaječníkoch,“ hovorí Hrabčák.

Súčasťou prevencie je aj mamografické vyšetrenie prsníkov, z ktorého majú mnohé ženy obavu. Lekári tvrdia, že toto vyšetrenie je dnes bezpečné, používajú sa naň prístroje vysokej kvality. Vyšetrenie sa odporúča ženám vo veku od 40 rokov z dôvodu involučných zmien žľazy, ktoré nastávajú u žien s vekom. „Ultrasonografické vyšetrenie je preferované u dievčat a mladých žien z dôvodu ich zloženia žľazového tkaniva prsníka,“ vysvetľuje Adam.

Ženy vedia, že by mali chodiť na preventívne prehliadky, ale máloktorá vie, ako presne by malo vyšetrenie prebiehať. Lekári priznávajú, že informácie o priebehu a rozsahu prehliadok mnohým ženám chýbajú. Aj tieto nedostatky boli podnetom na vznik nového projektu. Brožúra s názvom „Naozaj dôležité informácie pre ženu" pomáha ženám získať zrozumiteľné a komplexné informácie. Jej autormi sú gynekológovia, docent Martin Redecha a doktor Jozef Adam, a každá žena ju môže získať zadarmo u svojho gynekológa.

Moderná antikoncepcia nie je hrozbou
Problematika hormonálnej antikoncepcie je významnou súčasťou gynekologickej endokrinológie. „Jej zavedenie možno považovať za jeden z najvýznamnejších objavov medicíny v minulom storočí. Antikoncepčné prípravky využívajú kombináciu steroidných hormónov v rôznych dávkach, podávaných rôznymi aplikačnými cestami a užíva ich asi 20 percent žien,“ vraví Peter Hrabčák.

Ich zavedenie znížilo počet umelých prerušení gravidity o viac ako 50 percent. V gynekológii sa tieto nízkodávkované prípravky využívajú na navodenie menštruačného cyklu, jeho úpravu, liečbu dysmenorey a silnej menštruácie, vaječníkových cýst, endometriózy, predmenštruačného syndrómu u žien. "Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že päťročné užívanie hormonálnej antikoncepcie má za následok celoživotne nižšie riziko kolorektálneho karcinómu a chráni aj pred rakovinou vaječníkov.

Hormonálna antikoncepcia je vhodná pre každého. Nemali by ju brať ženy, ktoré fajčia alebo majú rodinnú záťaž trombózy a pľúcnej embólie, ďalej majú pečeňové ochorenia alebo im antikoncepcia „nesadne“.

„Dnešná antikoncepcia má také gestagény, ktoré môžu užívať aj ženy s vyšším krvným tlakom. Existuje aj možnosť redukcie počtu menštruácií s využitím dávkovania v tzv. dlhom protokole, čo nemá nežiaduce účinky na ženský organizmus,“ konštatuje Peter Hrabčák. „Menej menštruácií a ovulácií počas reprodukčného života ženy významne znižuje onkologické riziko prsníkov, vaječníkov a maternice,“ dodal.

debata chyba