Päť tipov pre sezónnych alergikov

Aj vy ste s príchodom jari boli nútení vytiahnuť vreckovky a slnečné okuliare, ktoré zakrývsajú vaše opuchnuté oči? Ako sa vystríhať alebo aspoň čiastočne eliminovať prejavy alergie?

04.04.2012 13:00
alergia - peľ - nádcha - jar - problém - roztoče Foto:
Keď prídete domov, prezlečte sa do iného oblečenia. Peľ zostáva na látke oblečenia a zbytočne by vás ďalej dráždil.
debata (1)

1. Sledujte peľovú situáciu: Aktuálne informácie o alergénoch vo vzduchu získate z televízie, novín a internetu. Podľa ich množstva si treba plánovať denné aktivity, prípadne podľa predpovede preventívne užívať lieky. Aj dovolenku sa snažte plánovať podľa peľovej sezóny. V čase, keď pre vás sezóna vrcholí, choďte niekam, kde je peľová sezóna posunutá.

2. Pozor na počasie: Koncentrácia peľových alergénov v vzduchu závisí od počasia. Pri oteplení sa množstvo peľu zvyšuje, pri daždi a ochladení znižuje. Počas suchých a horúcich dní sa snažte byť skôr doma. Najlepší čas na vychádzky je po daždi, vtedy je vzduch najčistejší. Na prechádzky je najvhodnejšie skoré ráno alebo neskorý večer, keď je množstvo peľu v ovzduší najnižšie. Naopak, najvyššie hodnoty peľu sú okolo sedemnástej hodiny. Na prechádzky si vyberajte les, ktorý pele zachytáva. Vyhýbajte sa lúkam a okrajom lesa, kde sa zadržiava najväčšie množstvo peľov. Ísť môžete aj k vodným plochám s kamenistým brehmi.

3. Lieky pre núdzový prípad: Aj napriek tomu, že lieky nemusíte brať pravidelne, noste počas peľovej sezóny lieky, ktoré vám pomôžu v prípade náhlej alergickej reakcie.

4. Ochrana pred peľom, prachom a roztočmi: Počas peľovej sezóny veľmi nevetrajte a v noci spite so zatvorenými oknami, používajte klimatizáciu. Tá by v byte aj v aute mala obsahovať hepa filtre, obzvlášť vhodné pre alergikov. Vzduch v byte, najmä v spálni, zvlhčujte odparnými chladičmi alebo zvlhčovačmi vzduchu. Keď prídete domov, prezlečte sa do iného oblečenia. Peľ zostáva na látke oblečenia a zbytočne by vás ďalej dráždil. Každý deň si umývajte vlasy, sprcha vás zbaví peľových zrniek na pokožke aj vo vlasoch. Zhoršovať alergiu môžu aj roztoče. Tým sa darí najmä v matracoch a posteľnej bielizni. Perte preto obliečky aspoň na 60 °C a matrace dôkladne vyčistite. Pomáha aj prírodný sprej, ktorý roztoče v matracoch zničí, zdraviu však neškodí. Snažte sa nahradiť koberce linoleom, plávajúcou podlahou alebo korkom. Záclony a závesy zase nahraďte žalúziami. Takisto nenechajte domácich miláčikov polihovať vo svojej posteli alebo na sedačke. Vo zvieracej srsti sa totiž peľ veľmi dobre drží, takže ich nezabúdajte pravidelne čistiť.

5. Jedlo a nápoje sú dôležité: Naučte sa začať deň zdravými raňajkami. Nevynechávajte najmä čerstvé ovocie alebo šťavy, vyberajte si najmä tie bohaté na vitamín C. Posilníte tak imunitný systém, ktorý bude lepšie schopný bojovať proti prejavom alergie. Pokiaľ trpíte únavou a chýba vám oddych, príznaky alergie sa môžu výrazne zhoršiť. Dôraz preto klaďte na pravidelný odpočinok a každú noc si doprajte potrebnú dávku spánku.

1 debata chyba