Zopár receptov na unavené oči

Signály, že máme unavené a presilené oči, sú nám mnohým dobre známe.

05.04.2012 06:00
shutterstock 77654926 Foto:
Na to, aby oči neboleli, resp. aspoň boleli menej, existuje niekoľko trikov.
debata

Obrazy, ktoré sa nám mihajú pred očami nejasne splývajú, hoci vidíme dobre, pália, štípu, čosi v nich pichá, akoby nejaký drobný neznámy objekt a občas sa k týmto príznakom pridá aj bolesť hlavy. V takýchto prípadoch to chce vypnúť televízor, počítač, zavrieť oči a oddychovať. Jednoducho, prestať na chvíľu používať oči.

Slzy chránia naše oči rovnako ako ušný maz uši. Pre oči sú ako kvapky vody pre rastliny. Oči zavlažujú, čím zvyšujú optické vlastnosti rohovky, ktorá vďaka nim nevyschne, ale tiež oči čistia a chránia pred chorobami alebo prachom. Čím viac sa na niečo sústredíme, tým menej žmurkáme a vylučovanie sĺz je obmedzené. Znamená to, že spomínané činnosti ako je pozeranie do monitora či televízora, jednoznačne škodia nášmu zraku.

Tak, ako prospeje telu dať si pauzu od práce a urobiť napríklad desať drepov pri pracovnom stole, isté cviky pomôžu aj očiam. Napríklad, ak na chvíľu prestaneme pozerať do obrazovky a zahľadíme sa niekam ďaleko. Na to, aby oči neboleli, resp. aspoň boleli menej, existuje aj iná finta. Postaviť si počítač tak, aby naň denné svetlo dopadalo zboku. Vždy, keď je to možné, oči zavrite a nechajte ich oddychovať (pri premýšľaní, telefonovaní a podobne).

K rýchlym a spoľahlivým receptom na unavené oči patrí čaj z liečivej rastliny, očianky Rostkovovej. Už jej názov hovorí o tom, že najúčinnejšia je práve pri očných ťažkostiach, pomáha preventívne aj pri únave očí. Už v staroveku ňou liečili očné zápaly viečok aj spojiviek, pomáha tiež pri začervenaných a zahnisaných očiach, zelenom zákale a pri pooperačných stavoch. Stačí zaliať lyžičku rezanej suchej vňate šálkou vriacej vody a nechať dve minúty vylúhovať. Horúci čaj pomôže na bolesti hlavy, vychladnutý skôr na zápaly.

debata chyba