Lymfatický opuch treba riešiť včas

Nielen stromy aj ľudské telo má svoju miazgu. Málokto z nás si uvedomuje, že v priebehu dňa sa jej v organizme vytvoria 2-3 litre, niekedy však aj desaťnásobne vyššie množstvo. Táto bezfarebná tekutina, ktorá sa vytvára z krvnej plazmy, sa nazýva aj lymfa a prúdi v lymfatických cievach. Ak sa naruší správny tok lymfy, dochádza k lymfatickému opuchu, tzv. lymfedému. Ide o chronické ochorenie, ktoré sa nedá definitívne vyliečiť.

15.04.2012 07:00
masáž, lymfa Foto:
Ak by sme si mali porovnať manuálnu lymfodrenáž a klasickú masáž, lymfodrenáž je orientovaná na kožu a podkožie, pričom masér postupuje od centra na perifériu.
debata

Lymfatický systém, resp. miazgová sústava, sa skladá z lymfatických ciev a lymfatických uzlín. Lymfatické uzliny evidujeme ako laici obyčajne v oblasti krku, keď sa bolestivo zväčšia následkom nejakého ochorenia, napr. pri angíne, a keď ich lekár počas vyšetrenia prehmatáva. V ľudskom tele sa však nachádza množstvo lymfatických ciev a takisto viacero párov lymfatických uzlín, napr. aj pazuchové, slabinové či zákolenné. Okrem toho s lymfatickým systémom spolupracujú lymfatické orgány ako týmus (detská žľaza, po skončení puberty sa postupne zmenšuje), ďalej mandle a najväčším miazgovým orgánom je slezina.

Kontraindikácie lymfodrenáže

nedoliečené zhubné ochorenie, akútna bakteriálna infekcia, žilová trombóza, horúčkovité stavy, hypertyreóza (zvýšená činnosť štítnej žľazy), relatívnou kontraindikáciou je srdcové zlyhávanie, astma, chronická bronchitída, dekompenzovaná hypertenzia a ischemická choroba srdca

V stručnosti možno povedať, že lymfatický systém má predovšetkým imunologickú funkciu. Lymfa omýva bunky, tkanivá, zbavuje ich toxických látok a vyživuje ich. Z buniek imunitného systému sú v nej najpočetnejšie lymfocyty (je ich tu viac ako v krvi), ktorých terčom sú niektoré infekčné organizmy, napríklad vírusy, dokážu sa však nadviazať aj na rakovinové bunky a zničiť ich. Miazgové uzliny slúžia ako filtračné jednotky. Zachytávajú, pohlcujú a vstrebávajú cudzorodé častice, bránia vniknutiu choroboplodných zárodkov do krvného obehu, sú miestom tvorby lymfocytov a vzniku protilátok.

Primárny a sekundárny lymfedém

Lymfatický systém nemá vlastnú pumpu, akou je srdce. Pohyb lymfy zabezpečuje vnútorná svalová pumpa – svaly lymfatických ciev – a vonkajšia svalová pumpa – činnosť kostrového svalstva. Obeh miazgy teda udržiavajú sťahy svalov.

S lymfatickým systémom a poruchou transportu lymfy priamo súvisí ochorenie nazývané lymfedém. Edém znamená opuch. ,,Lymfedém sa stáva celosvetovo aktuálnou otázkou," tvrdí MUDr. Andrea Hradiská, dermatologička pôvodom zo Slovenska, ktorá momentálne pracuje v Anglicku, absolventka certifikovaného kurzu z lymfológie. Lymfedém sa napríklad vyvinie u vysokého percenta pacientok s rakovinou prsníka, ktoré sa podrobili radikálnej mastektómii (odstránenie prsníka vrátane lymfatických uzlín pod pazuchou). Súvisí aj s nádormi hlavy, krku, malej panvy.

„Mala som už aj pacientov s vrodeným lymfedémom,“ pokračuje odborníčka. „Primárny lymfedém vzniká pri vrodených poruchách lymfatického systému. Nemusia sa však prejaviť hneď v útlom veku, niekedy k tomu dôjde až v puberte alebo v dospelosti. Častejší je však sekundárny lymfedém, ktorý vzniká až druhotným poškodením lymfatických ciest. Príčinou sú operácie, ožarovanie, úrazy, opakované alebo chronické zápaly (tzv. ruža) či zhubné ochorenia.“

V Čechách, Nemecku a Anglicku sa lymfedému venujú najmä kožní lekári. Na Slovensku skôr angiológovia a onkológovia.

Bledý a chladný opuch

„Lymfedém je bledý, chladný, väčšinou nebolestivý opuch,“ vysvetľuje MUDr. Hradiská. ,,Na začiatku je mäkší, ale neskôr sa stáva tuhým. Prítomné sú aj typické kožné zmeny a často sa vyskytujúce hubové a bakteriálne infekcie." Niečo iné je opuch, ktorý sa rozvíja u pacientov s chronickou žilovou nedostatočnosťou, s kŕčovými žilami. Ten sa šíri z oblasti členkov smerom nahor, nepostihuje priehlavok na nohe, ako je tomu pri lymfedéme a stav sa zlepší, keď si pacient vyloží nohy. Aj z tohto druhu opuchu však neskôr môže vzniknúť lymfedém.

Pri lymfedéme dochádza k chronickému zápalu a ku mnohým ďalším komplikáciám, ktoré môžu viesť až ku nádorovému bujneniu. Hromadia sa totiž produkty látkovej premeny v tkanivách. Je to aj nemalý kozmetický problém, pretože pacienti majú problém kúpiť si oblečenie či obuv. „Lymfedém sa nedá definitívne vyliečiť. Liečba je dlhodobá a treba s ňou začať včas. O postihnutú končatinu sa treba doživotne zodpovedne starať a od tejto spolupráce pacienta s lekárom závisí prognóza ochorenia,“ dodáva MUDr. Andrea Hradiská. Okrem bandáží a rôznych elastických návlekov, špeciálnych cvičení, užívania liekov, úpravy životosprávy a rôznych režimových opatrení pomáha aj tzv. lymfatická drenáž. Tá môže byť prístrojová i ručná.

Odtoku lymfy pomáha lymfodrenáž

„Manuálna lymfodrenáž je hmatová technika, ktorá pomáha správnemu odtoku a odvádzaniu lymfy. Jej hlavný terapeutický význam spočíva v odstraňovaní lymfatických opuchov,“ vysvetľuje Marek Štípala zo štúdia M-masáže v Bratislave. „Znížený tok lymfy naruší látkovú premenu, oslabí sa pohyb lymfocytov, čím sa výrazne naruší imunita organizmu. Lymfodrenáž má však význam nielen liečebný, ale aj preventívny. Používa sa pri celkovej únave, na stimuláciu imunitného systému, pri bolestiach hlavy, v športe, na kozmetické účely.“

Ak by sme si mali porovnať manuálnu lymfodrenáž a klasickú masáž, lymfodrenáž je orientovaná na kožu a podkožie, pričom masér postupuje od centra na perifériu. Pri klasickej masáži sa postupuje presne naopak a masírujú sa svaly a šľachy. Pri masáži sa využíva tlak väčšej intenzity, najmä ak je potrebné pôsobiť na hlboké vrstvy. Lymfodrenáž sprevádza len malý tlak, nesmie sa objaviť pocit bolesti. Lymfodrenážne hmaty sa vykonávajú pomaly, majú kruhový či špirálovitý charakter. Masáž znamená širokú škálu hmatov s rôznou frekvenciou masírovania. Lymfodrenážne techniky sú aj súčasťou ponuky slovenských kúpeľov.

„U nás vykonávame dva druhy lymfomasáže,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Buran, medicínsky riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice. „Lymfodrenážne techniky horných a dolných končatín pri stavoch, keď je sťažený odtok lymfy z podkožia. Tieto stavy sa prejavujú opuchom. Vyskytujú sa najmä po operáciách prsníka, rádioterapii niektorých operáciách končatín. Procedúra nie je hradená poisťovňou, klienti si ju môžu zakúpiť po vyšetrení na odporúčanie lekára. Lymfatická masáž tváre a dekoltu sa vykonáva ako súčasť skrášľovacieho procesu. Procedúra je voľnopredajná.“

Zvuk, ktorý lieči

Jestvujú aj rôzne prístrojové lymfodrenáže. Možností je neúrekom najmä v rôznych kozmetických a fitnes štúdiách. Jednou z možností zvýšenia prietoku tekutín v cievnom a lymfatickom systéme v domácom prostredí je aj tzv. vibro-akustická terapia. Ide o terapiu s pomocou malého prístroja nazývaného Vitafon. Patent na tento prístroj vlastní ruský akademik V. I. Fjodorov. Zistil, že zvukové vlny vyvolávajú v ľudských bunkách mikrovibrácie, ktoré podporujú zvýšenie prietoku krvi, napomáhajú prístup krvi so živinami na postihnuté miesta, umožňujú odstránenie chorých buniek a zapojenie lymfatického systému do liečby.

Prvé úspešné experimenty sa prejavili skrátením času liečby podliatin a zlomenín, následne roky testov potvrdili účinnosť vibro-akustickej terapie pri liečbe mnohých ďalších ochorení spôsobených nedostatočnou výživou a sťaženým odtokom odpadových látok. Výskumy okrem toho potvrdili, že pravidelné pôsobenie na obličky a pečeň napomáha detoxikáciu organizmu a zlepšuje celkový stav.

„Lymfa na rozdiel od krvi nemá vlastnú pumpu. Jej prúdenie je vyvolané kmitaním chlopničiek v lymfatických cievach, ktoré vyvolávajú mikrovibrácie svalových buniek. Rovnaké mikrovibrácie napomáhajú aj spätnému toku krvi v žilách. Zdravý a čulý človek si ich vie vytvárať vlastným pohybom, ak je však jeho pohyb vekom alebo chorobou obmedzený, je vhodné výpadok prirodzenej tvorby mikrovibrácií nahradiť z vonkajšieho zdroja,“ vysvetľuje Ľubomír Chmelík, ktorý sa zaoberá možnosťami vibro-akustickej terapie od obdobia pred štyrmi rokmi, keď tzv. fónovanie malým prístrojom s dvoma vibro-akustickými membránami objavil a vyskúšal v ukrajinských kúpeľoch. ,,Predstavte si basový reproduktor, na ktorý priložíte prsty a cítite, ako sa chveje. To je princíp mechanickej masáže pri vibro-akustickej terapii."

Lymfatický systém

  • lymfatické cievy: najtenšie sú lymfatické kapiláry a najväčšie sú miazgovody
  • lymfatické uzliny: útvary oválneho alebo fazuľovitého tvaru s veľkosťou 1 mm až 3 cm
  • lymfatické orgány: slezina, týmus, mandle
  • lymfa: bezfarebná tekutina, ktorá obsahuje odpadové látky metabolizmu, prebytočnú vodu, baktérie, vírusy, cudzie telieska, vitamíny, hormóny, enzýmy, lymfocyty, bielkoviny
debata chyba