Ženy najčastejšie trápia zápaly

Zápal môže postihnúť každý orgán ľudského tela, a teda aj pohlavné orgány ženy. Zápal vonkajších rodidiel a pošvy spôsobený kvasinkovou infekciou je dnes azda najčastejším dôvodom návštevy gynekológa.

16.04.2012 13:00
vaginálna mykóza - pohlavné orgány - ženské... Foto:
Mykóza alebo mykotická kolpitída je plesňové ochorenie pošvy spôsobené kvasinkovou infekciou.
debata

Ich výskyt začal prudko rásť od 70.¤rokov minulého storočia a súvisí so zmenou štýlu obliekania žien. Nič nesvedčí kvasinkám lepšie ako nosenie džínsov a pančúch. Počas života zápal postihne viac ako 75 percent žien.

„Mykóza alebo mykotická kolpitída je plesňové ochorenie pošvy spôsobené kvasinkovou infekciou. Vyvoláva ju hlavne Candida albicans, ktorá sa nachádza v genitáliách ako podmienene patogénny mikroorganizmus, ktorý čaká na príležitosť k aktivácii. Táto môže byť vyvolaná užívaním antibiotík, graviditou, menštruáciou, pohlavným stykom, nadmerným príjmom sladkostí  a cukrovkou, imunologickou nedostatočnosťou, tesným oblečením, alergiami v anamnéze,“ vysvetľuje gynekológ Peter Hrabčák.

V súčasnosti sú k dispozícii  v lekárni voľnopredajné antimykotiká lokálne aj celkové. Ak sa samoliečením problém do niekoľkých dní nevyrieši, je vhodnejšie navštíviť  gynekológa. „Za tvarohovitým, svrbivým výtokom sa môže skrývať aj iný zápal alebo ochorenie. Úspešnosť antimykotickej liečby je vysoká, ale vysoké je aj riziko recidív,“ dodal Hrabčák.

„Základom správnej diagnózy je odobratie cielenej osobnej anamnézy pacientky so zameraním sa na jej subjektívne ťažkosti, na dĺžku ich trvania, prípadné opakovanie, ich súvis s menštruačným cyklom,“ hovorí gynekologička Jana Lázárová. „Cielene sa zameriavame aj na možné vyvolávajúce príčiny ako napr. užívanie antibiotík, návšteva kúpaliska, zmena mydla, iné ochorenia, akými môže byť cukrovka, porucha imunity, ochorenie štítnej žľazy. Pýtame sa aj na prípadnú samoliečbu pacientky,“ pokračuje. gynekologička.

Po pohovore lekár pristúpi k samotnému gynekologickému vyšetreniu. Všíma si charakter výtoku, jeho množstvo, zafarbenie, prípadný zápach, stav slizníc. Podľa potreby môže lekár dať urobiť aj vyšetrenie moču, krvné vyšetrenia a pri opakovaných zápaloch často využíva iných špecialistov, napríklad imunológa, endokrinológa a diabetológa.

V prípade akútnej, nerecidivujúcej mykózy stačí len lokálna liečba vo forme vaginálneho výplachu benzydamínom hydrochloridu alebo aplikácia vaginálnych čapíkov, krémov. Pri chronickej, recidivujúcej mykóze je liečba náročnejšia. „Pokiaľ ide o samoliečbu, ženám ju neodporúčam v prípade opakovaných gynekologických zápalov. Aj dôsledkom často nesprávnej samoliečby sa stáva, že táto zlyháva, vznikajú komplikácie,“ upozorňuje gynekologička.

Správne vyšetrenie by malo pozostávať z:

  • gynekologického vyšetrenia – hodnotí charakter výtoku
  • stanovenia pH výtoku
  • tzv. amínového testu (na zrkadlo sa kvapne kvapka 10-percentného roztoku hydroxidu draselného, pri pozitívnom teste vznikne „rybí“ zápach)
  • mikroskopického vyšetrenia (buď vyšetrenie tzv. mokrého preparátu priamo v ambulancii, alebo – častejšie – vyšetrenie fixovaného preparátu v laboratóriu)

Aká je prevencia

  • opatrnosť pri výbere sexuálneho partnera
  • pozor na nadmernú hygienu – veľa mydla hubí prirodzené baktérie a otvára tak cestu baktériám z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti, mnohé prípravky na intímnu hygienu navyše môžu spôsobiť alergický zápal
  • najlepšie je umývať sa len vodou
  • nie je vhodná nepriedušná spodná bielizeň a oblečenie
debata chyba