Život so strojčekom

Krivé zuby má viac ako polovica detí, ale len u tretiny si táto odchýlka vyžaduje nosenie strojčeka. Po odporučení zubného lekára navštívite čeľustno-ortopedickú ambulanciu, možno budete musieť absolvovať röntgen, aby lekár vedel, ako sa vyvíja rast zubov.

26.04.2012 06:00
zubný strojček - násada - korekcia chrupu Foto:
Zuby, na ktorých je nasadený strojček, treba čistiť po každom jedle, pretože medzi strojčekom a zubom sa množia baktérie a hrozí vznik zubného kazu či zápal ďasien.
debata

Ešte pred nasadením strojčeka treba na život s ním dieťa pripraviť. Dôležité je zbaviť sa zlozvykov, napríklad dýchanie ústami, obhrýzanie ceruzky, cmúľanie prstov. Dieťa so strojčekom nesmie žuť ani žuvačku a vyhýbať by sa malo aj veľmi tvrdým potravinám.

Po nasadení strojčeka budú zuby citlivé, dieťa si na cudzie teleso v ústach musí zvyknúť. Navyše zuby tlačí, naťahuje, posúva, čo môže spôsobovať nepríjemné pocity až bolesť. Zvykanie si na strojček trvá približne dva týždne.

Zuby, na ktorých má dieťa nasadený strojček, treba čistiť po každom jedle, pretože medzi strojčekom a zubom sa množia baktérie a hrozí vznik zubného kazu či zápal ďasien. Na čistenie je vhodná klasická zubná kefka a medzizubné kefky. Kým klasickou kefkou treba zuby čistiť po každom jedle, medzizubné priestory stačí čistiť raz za deň. Dôkladná hygiena pri strojčeku je nevyhnutná.

Aké nepravidelnosti pomôže strojček odstrániť

  • predkus – predné horné zuby sú posunuté výrazne dopredu oproti dolným zubom
  • veľmi tesné zuboradie – zuby v tomto prípade nemajú v čeľusti dostatok miesta, a preto môžu byť krivé
  • hlboký skus – predné zuby sa prerezávajú tak, že „nahryzávajú“ do ďasien zubov v protiľahlej čeľusti
  • obrátený skus – predné zuby sú pri zahryznutí za dolnými zubami
  • medzery medzi zubami – zuby majú v čeľusti nadbytok miesta
  • otvorený skus – pri skuse sa horné a dolné zuby nestretávajú a je medzi nimi voľný priestor
debata chyba